);
Španija pod jezičkom lupom Svakodnevica

Egzotika u šoljici čaja

Španija možda nije sinonim za kulturu čaja, ali je uspela da u ritual ispijanja ovog napitka utka egzotičnu notu arapskih zemalja. Ovo se pre svega odnosi na Andaluziju i njene marokanske čajdžinice iz kojih se šire mirisi voćnih čajeva i cimeta. Ti posebni lokali svojim enterijerom očaravaju posetioce, a atmosferu upotpunjuju konobari Marokanaci koji uslužuju uz nepogrešiv akcenat stranca. Iako je ovaj model prisutan i u drugim autonomnim zajednicama, definitivno je najčešći u Andaluziji, a turisti kući mogu poneti uspomenu u vidu čajnika ili čaša za čaj kupljenih u nekoj od lokalnih marokanskih radnji.

Kako prepoznati tipičnu marokansku čajdžinicu? Tu su prigušena svetla uz pokoji mirsni oblak dima koji ispuštaju nargile, dekorativni motivi iz islamske umetnosti , šareni lusteri i arapski slatkiši. Karte pića su pune čajeva sa imenima isto tako egzotičnim kao njihov miris i ukus.  Pripremaju se na poseban način i služe u specijalnim čajnicima i čašama.

Osim ovih lokala, zanimljiv je i španski vokabular povezan sa čajevima. Čajdžinica se kaže tetería, a čajnik tetera; oba pojma u korenu čuvaju reč koja znači čaj, ali treba znati da nisu svi čajevi poznati pod tim imenom. Naime, se odnosi samo na one čajeve koji se prave od istoimene biljke, poput crnog ili zelenog čaja. Oni sadrže kofein koji Španci zovu teína, kako bi ga razlikovali od kofeina poteklog iz kafe (cafeína).

Sa druge strane, imamo reč infusión koja se koristi za biljne napitke poput kamilice ili lipe. Dakle, ono što bi kod nas bio čaj od kamilice, u Španiji je infusión de manzanilla. Ovaj pojam je, zapravo, širi i obuhvata sve napitke dobijene prelivanjem osušenog bilja ili plodova ključalom vodom, dakle i . Da zakljucimo, svi čajevi, pa i kafa, su infusiones, ali infusiones mogu i ne moraju biti tés.

A da li si ti ljubitelj čajeva i da li radije piješ tés ili infusiones?Booking.com

3 Comment

  1. Veliki sam ljubitelj čajeva. Poseban je doživljaj uživati u čaju u tipičnoj andaluzijskoj teteriji. Mmmm
    Super ste! Pozdrav, M

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.