);
četvrti u Granadi
Andaluzija Putovanja

Četvrti u Granadi koje morate posetiti

Spoj različitosti

Možda je tajna Granade u tome što od davnina spaja različitosti, ali tako da ništa ne štrči i sve izgleda kao da mu je baš tu mesto. Ovaj grad čuva sećanje na muslimansku, jevrejsku i hrišćansku kulturu, a danas njene spomenike posećuju nova pokolenja istih tih, ali i mnogih drugih religija, naroda i kultura.

Da, možda je to tajna osećanja pripadnosti koje Granada tako lako budi u strancima, osećanja pripadnosti koje smo i same osetile, pa se usudile da je nazovemo svojom drugom kućom. I ne samo mi, već hiljade drugih studenata koji su delić sebe ostavili na ulicama ovog grada, a delić Granade poneli u svoju domovinu.

Vama koji prvi put dolazite ovo osećanje možda i promakne, ali ćete svakako primetiti da različitost ovde živi u harmoniji. I to ne samo posmatrajući zdanja i spomenike, već pre svega šetnjom kroz najatraktivnije četvrti ovog grada. Naime, Granada ima više od 30 četvrti, ali ovde ćemo predstaviti četiri koje ne smete propustiti: Centar, Realeho, Albaisin i Sakromonte.

Centar (Centro)

Isprepletane uske ulice blago razdvajaju starinske raznobojne zgrade; popločane ili kaldrmisane, one vode do ljupkih trgova (Plaza de Bib-Rambla, Plaza de la Trinidad) i do glavne katedrale (Catedral) koja zauzima samo središte grada. Okružuju je ostale crkve  čije se kupole ističu gledane sa mnogobrojnih gradskih vidikovaca, a tik uz nju nalazimo Kraljevsku kapelu (Capilla Real) gde leže posmrtni ostaci Katoličkih kraljeva Isabele i Fernanda. Najrazličitije drveće poput ginko bilobe i narandže unose svežinu u ovaj deo grada, a opojni mirisi začina i čajeva šire se iz obližnjih prodavnica.

Realeho (Realejo)

Ova bivša jevrejska četvrt spaja starinsko i moderno, pa pored gospodskih zgrada i vila nalazimo šarene ulične murale poznatog grafitnog umetnika zvanog El niño de las pinturas, koji je fasade Granade izabrao za svoje platno.  Uzane ulice pune su kafića i restorana, a ni ovom delu grada ne fali ušuškanih trgova, crkava i spomenika.

Mural, Realeho
Mural umetnika El niño de las pinturas

Albaisin (Albaicín/Albayzín)

U donjem delu ove četvrti uvek metež, gužva, načičkane marokanske radnje i čajdžinice, utisak da smo se odjednom našli na ulicama Maroka. Kako napredujemo ka srcu Albaisina, žagor se smiruje. Bele starinske kuće  visokim zidovima skrivaju raskošne bašte iz kojih štrče čempresi i zalutale grane nara, narandži i limuna; kaldrmisane strme ulice penju se u nedogled. Onda kada to najmanje očekujemo stvore se pred nama trgovi sa cvećem i barovima. Ova stara mavarska medina smeštena na uzvišenje je kao neki beli lavirint koji miriše na jasmin i izmešta nas u neku drugu epohu. Samo što se ovaj lavirint ne završava slepim ulicama, već prelepim vidikovcima (Mirador de San Nicolás, Mirador de San Cristóbal) sa pogledom na Alambru i ostatak grada.

Sakromonte (Sacromonte)

Granada su i pećine, kaktusi i flamenko. Zvuči neverovatno, ali sve ovo možemo naći u Sakromonteu. Kuće napravljene u stenama okrečene su u belo i služe ne samo za život, već i kao barovi gde se uveče organizuju flamenko spektakli, uz pesmu i igru pripadnika romske etnije. Kaktusi i drugo bilje upotpunjuju ovu, pomalo divlju, sliku prirode, a glavni put vodi sve do poznate opatije i ostalih pećina napravljenih u brdima.

Kuća izgrađena u steni
U ritmu flamenka (©www.flamencotickets.com)

 

 

 

 

 

 

 

Svaka od navedenih četvrti je prepoznatljiva, samo svoja, pa nam se može učiniti da se radi o zasebnim mini-gradovima. Ipak, sve one čine jednu veliku celinu, Granadu, vičnu kao i uvek da ovu raznolikost pretvori u vrlinu. Nama je baš teško da se odlučimo za omiljenu, a imate li vi favorita?Booking.com

2 Comment

  1. Uzivala sam citajuci…Zamirisase narandze, nar… Ja, Neputnica, zamorih se uz te strme ulicice : ))
    Divno!
    Olga

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.