);
Svakodnevica

Ćurosi, za slatki početak dana

Churros, porras, calentitos, jeringos… mnogo je naziva za omiljeni nedeljni doručak u Španiji. Ćurosi su još jedan neizostavni deo španske gastronomije koji je postao popularan širom sveta, a ko je gledao „Seranove“ svakako zna o čemu se radi. Mi smo rešile da im posvetimo jedan tekst jer je tema zanimljivija nego što na prvi pogled izgleda.

Poreklo ćurosa

Prema najzastupljenijoj verziji ćurosi su potekli iz Kine odakle su ih portugalski moreplovci doneli na Iberijsko poluostrvo. U Kini su poznati pod nazivom youtiao i dan-danas se konzumiraju, najčešće sa sojinim mlekom. Druga teorija kaže da je poreklo arapsko, a treća da su ih izmislili pastiri kao zamenu za hleb jer se lakše pripremaju. Njihov španski naziv potiče upravo od jedne rase ovaca (oveja churra) na čije rogove liče. Bilo kako bilo, ćurosi su postali popularni širom Španije, a odatle su se raširili ka Meksiku i Južnoj Americi.

Sastojci i upotreba

Iako su sastojci veoma jednostavni (brašno, ulje, voda i so), dobri ćurosi su stvar umeća. Prže se tako da budu hrskavi spolja, mekani iznutra, a služe se vrući sa toplom čokoladom, kafom ili šećerom. Možda ne zvuče kao najzdraviji doručak, ali u hladnim danima itekako prijaju. Mi volimo da ih poredimo sa burekom – masni, kalorični i omiljeni doručak posle noćnog izlaska! Mnoge specijalizovane prodavnice ćurosa (churrerías) otvaraju rano ujutro i maltene sve rasprodaju do podneva. Osim za doručak, ćurose možeš jesti i kao popodnevnu užinu u mnogim kafeterijama.

Vrste ćurosa i lingvističke zanimljivosti

U Španiji uglavnom možeš naići na dve vrste čiji nazivi nisu svuda isti. U najvećem delu zemlje se pravi razlika između porras koji su veći, vazdušastiji i glatke površine i churros koji su tanji, rebrasti i kompaktniji jer sadrže više brašna. Međutim, u Andaluziji se reč porras ne upotrebljava, već imamo churros de masa ili samo churros (za porras) i churros de papa (za churros). I dok se prvi mogu naći širom Andaluzije, churros de papa se uglavnom jedu u Sevilji i Uelvi. Sa druge strane, u Latinskoj Americi se ćurosi često pune slatkim nadevima poput čokolade ili dulce de leche.

Zimski dani su tu, ali su uz ovu poslasticu manje hladni. Osim kalorijske vrednosti koja je očigledna, ćurosi imaju još jednu mnogo značajniju – uz njih je razgovor sa prijateljima uvek slađi! A da li ste ih vi probali i koja vrsta vam se najviše dopada?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.