);
Andaluzija Putovanja

Detaljni vodič kroz Granadu

Udeli mu, gospo,

Nema u životu ničeg tužnijeg

Nego biti slep u Granadi.

Verovatno najbolji opis Granade stao je u ova tri stiha meksičkog pisca Fransiska de Ikase, inspirisanih susretom sa jednim slepim prosjakom na ulicama grada. Nakon kraćih uvodnih tekstova o istoriji Granade i njenim glavnim četvrtima, danas je pred tobom detaljni vodič kroz ovaj jedinstveni grad. Svako mesto je delić slagalice koja, jednom složena, daje uvid u značajne istorijske i kulturološke momente grada, ali i u lepotu kojom je Granada inspirisala brojne pisce i umetnike. Mi se iznova pitamo kako može biti toliko čarobna i kako jedan relativno mali grad može da krije toliko predivnih kutaka. Nadamo se da će ovaj vodič pomoći da se i ti zaljubiš u nju.

1. Alambra (Alhambra)

Crvena tvrđava je definitvo zaštitni znak Granade i drugi najposećeniji spomenik u Španiji (odmah iza crkve Sagrada Familia) sa oko 2,7 miliona posetioca u 2017.godini. Smeštana na uzvišenju Sabika, služila je kao odbrambeno utvrđenje i dvor mavarskih vladara u periodu od XIII do XV veka. Izgrađena je postepeno, pri čemu je svaki od vladara dodao poneku strukturu u želji da ostavi svoj lični trag, a vrhunac je dostignut izgradnjom palata dinastije Nasrida. Istorija Alambre je bogata i egzotična: od sultanovih odaja i harema, preko manastira i utočišta beskućnika, do miniranja od strane Napoleonovih trupa i, najzad, rekonstrukcije početkom XX veka. Ali to nije ono sto želimo ovde da istaknemo. Prava Alambra se iskusi čulima, tako da im se prepusti i videćeš koliko je lako otputovati u neku od Šeherezadinih priča. Kitnjaste arabeske, šarene pločice, skrivene odaje, egzotični vrtovi ispunjeni divnim mirisima, pogled na snežne vrhove Sijera Nevade i uvek prisutni žubor vode će učiniti da se nađeš u nekoj drugoj epohi i na nekom drugom meridijanu.

Kompleks se sastoji iz nekoliko delova: utvrđenje Alkasaba (Alcazaba) sa ostacima nekadašnjeg grada, Palate dinastije Nasrida (Palacios Nazaríes), letnja rezidencija i vrtovi Heneralife (Generalife), a u obilasku lako možeš potrošiti 2-3h.

Praktični savet:
 • Rezerviši ulaznice na vreme, u sezoni i do 2 meseca unapred.
 • Jedini zvanični sajt za prodaju je: https://tickets.alhambra-patronato.es/en/, svi ostali preprodaju karte po dosta jačim cenama.
 • Preporučujemo ulaznicu Alhambra General, a ukoliko su rasprodate za datum koji želiš, možeš pokušati sa Dobla de Oro General, Alhambra Experiences ili Alhambra and Rodriguez Acosta Foundation Combined Tour.
 • Što se tiče noćne posete, ne preporučujemo je za Heneralife, ali za palate je u redu.
 • Iz Alambre se možeš spustiti peške putem Cuesta de los Chinos (prati obod tvrđave) ili putem Cuesta de Gomérez (kroz šumu); obe rute su jako lepe i za desetak minuta se stiže u centar.
 • Za one koji ne uspeju da nabave karte, a ipak žele da iskuse mavarsku arhitekturu, postoje 2 opcije: Cuarto Real de Santo Domingo (datira iz vremena pre Alambre) i Alcázar Genil (zdanje okruženo vrtovima koje se nalazilo van grada, a služilo je za rekreaciju). Iako je danas sačuvan samo mali deo obe građevine, u jako su dobrom stanju sa pojedinim detaljima i bojama koje su se izgubile čak i u samoj Alambri. Ulaz je besplatan.

2. Albaisin (Albaicín)

Poseta Granadi ne može biti potpuna, a da se ne izgubiš u lavirintu ove nekadašnje medine. Albaisin je pun iznenađenja koja čekaju da budu otkrivena, a mi iznova pronalazimo nove kutke čak i posle dve godine provedene u Granadi. Preporučujemo da šetnju započneš u ulici Calderería Nueva, poznatoj i kao mali Marakeš, jer je prepuna marokanskih restorana, čajdžinica i radnji. Ovde možeš i iscrtati ruku kanom ili videti kako se tvoje ime piše na arapskom. Nakon ove početne vreve, sve kao da nekako utihne, osim cvrkuta ptica i melanholičnog zvuka gitare ponekog uličnog svirača. Sledeće važno stajalište je vidikovac San Nikolas (Mirador de San Nicolás), večito krcat turistima koji se okupljaju da uživaju u pogledu na Alambru. Tu su i flamenko muzičari da upotpune doživljaj, kao i ulični umetnici (većinom hipici) koji prodaju svoje rukotvorine. Nedaleko se nalazi i džamija iz čijeg vrta se pruža gotovo identičan pogled, ali uz dosta manji broj turista. Osim toga, ukoliko imaš sreće, ovde možeš zateći jednog ljubaznog Marokanca koji prodaje tradicionalne arapske kolačiće i čaj po vrlo pristupačnoj ceni. Šetnja nas dalje vodi ka Kapiji tegova (Puerta de las Pesas), jednoj od preostalih kapija nekadašnjeg utvrđenja iz XII veka. Iza nje se nalazi Dugački trg (Plaza Larga), danas verovatno glavna arterija ovog dela grada sa brojnim barovima i restoranima, dok pre podne ima ulogu pijace. Odavde se možeš spustiti Ulicom Cuesta del Chapiz i ući u Carmen de la Victoria, tipičnu andalužansku kuću sa vrtom. Ovaj karmen pripada univerzitetu i nepoznat je većini turista. Da bi se ušlo, potrebno je pozvoniti na interfon; samo pomeni da ideš na terasu (čak i ako ne planiraš da išta naručiš) i vrata se otvaraju. Unutra te čeka divan vrt, a na terasi možeš pronaći predah uživajući u pogledu na Alambru. Cene su vrlo pristupačne jer se radi o univerzitetskom zdanju.

3. Prolaz tužnih (Paseo de los Tristes, mada zvanično Paseo del Padre Manjón)

Ova promenada koja se pruža uz reku Daro između Albaisina i Alambre nosi taj naziv jer su njome nekada prolazile povorke za sahranu na svom putu ka groblju. Danas je nezaobilazna tačka u Granadi, sa brojnim restoranima i prodavnicama. Ovde takođe možeš videti ulične umetnike koji uz Alambru u pozadini i šum reke upotpunjuju atmosferu. Spuštajući se ka Novom trgu (Plaza Nueva), naići ćeš na starinske zgrade i brojne mostiće koji daju romantičnu notu. Osim toga, ovde se nalazi i staro tursko kupatilo (El Bañuelo) iz XI veka. Tipične je mavarske arhitekture sa tri sale (hladna, centralna i topla) i osmokrakim zvezdastim otvorima na krovu koji su omogućavali izlazak pare i ulazak svetlosti. Dosta je veće od onog sačuvanog u Alambri, te je vredno posete.

Praktični savet:

Nije moguće kupiti ulaznicu samo za ovaj spomenik, već jednu kombinovanu za 4 različita spomenika po ceni od 5 evra. Nedeljom je ulaz besplatan. https://tickets.alhambra-patronato.es/en/tickets-andalusi-monuments/

4. Katedrala i Kraljevska kapela

Ova zdanja su dva najvažnija hrišćanska nasleđa u Granadi. Katedrala je izgrađena u renesansnom stilu i datira iz XVI veka. Mada ima impozantnijih od nje, ističe se svojom belom bojom unutrašnjih zidova koja joj daje posebnu svetlost. Kraljevska kapela (početak XVI veka) je mesto gde počivaju Katolički kraljevi Isabela i Fernando, kao i hjihova ćerka Huana i njen suprug Filip. Kraljica Isabela I je bila jedna od najvećih u španskoj istoriji, pod čijim vođstvom je Granada i osvojena od Mavara. Svoju želju da bude sahranjena u Granadi je ostavila u testamentu, što joj je i ispunjeno.

Ulaz: Katedrala 5€, Kraljevska kapela 5€. Studenti 3,5€. Moguće je ući besplatno određenim danima uz prethodnu rezervaciju na https://entradasgratuitas.diocesisgranada.es/

5. Mavarsko nasleđe u centru grada

Granada je jedinstvena po spoju različitih vera i kultura, pa se tako tik uz Katedralu nalazi Alcaicería, nekoliko uličica koje predstavljaju ostatak nekadašnjeg mavarskog bazara. Ovde možeš naći egzotičnu robu marokanskih trgovaca poput tkanina, nakita i suvenira, te predmeta od kože, drveta i keramike. Pored se nalazi i Trg Bibrambla, u mavarsko vreme trgovački centar grada, a potom mesto održavanja korida i lokalnih proslava. Danas je to mesto za druženje uz ćurose, na kom deca obično mogu naći zabavu u vidu vrteške, ponekog klovna ili prodavca balona. . Odmah pored Kraljevske kapele, možeš videti i medresu (Palacio de la Madraza), nekadašnju višu školu u kojoj se izučavao Kuran. Zgrada je kasnije imala funkciju Skupštine grada, a trenutno pripada Univerzitetu u Granadi. Mada je danas barokna palata, unutra je sačuvan jedan manji origanalni deo iz mavarskog perioda. Prekoputa, pomalo skriven od pogleda, nalazi se Corral del Carbón, mavarska alhóndiga iz XIV veka koja je služila kao magacin za robu koju su trgovci donosili u grad, njihov konak i mesto trgovine na veliko. Najveću vrednost ima luk na samom ulazu, te ne propusti da baciš pogled na njegov svod. Ulaz je besplatan.

6. Ulica Mesones i Trg Trinidad (Calle Mesones y Plaza de la Trinidad)

Ulica Mesones je jedna od glavnih pešačkih ulica i šoping zona u užem centru grada. Ukoliko Granadu posećuješ leti, neka te ne iznenadi platno razapeto između krovova zgrada – tu je da prolaznike štiti od sunca! Na kraju ulice se nalazi Trg Trinidad u tipičnom andalužunskom stilu sa fontanom u sredini i bujnom vegetacijom. Tokom najvećeg dela godine krošnje njegovog drveća su dom velikom broju ptica čija je graja postala zaštitni znak trga. Verovatnoća da te ptica pokaki ovde eksponencijalno raste, ali verovaćemo da donosi sreću…

7. Flamenko u Sakromonteu

Flamenko je umetnički žanr nastao u Andaluziji kao rezultat mešanja različitih kultura, pre svega romske, mavarske i jevrejske. Četvrt Sakromonte je danas poznata po flamenko spektaktlima pripadnika romske etnije koji ovaj ritam nose u krvi. Odigravaju se u tipičnim pećinama, a naša preporuka je:

Za one koji imaju više vremena

Predah u hamamu

Ljubiteljima spa centara i masaža preporučujemo hamam Al Andalus. Uz tipičnu mavarsku arhitekturu, prijatnu pomračinu koju razbija svetlost sveća, muziku i čaj (té moruno), kupanje u ovom turskom kupatilu pruža jedinstveno iskustvo koje će verovatno prevazići tvoja očekivanja.

Praktični savet: Kretnja po hamamu bi trebalo da prati sledeći redosled: bazen sa mlakom, zatim vrućom i na kraju hladnom vodom. Bez potapanja u bazenu sa hladnom vodom doživljaj nije potpun, te svima kojima zdravstveno stanje to dozvoljava, preporučujemo da se potrude. https://granada.hammamalandalus.com/en/

Ostali vidikovci

Mirador de San Miguel Alto je najviši vidikovac u Granadi odakle se ceo grad vidi kao na dlanu. Pogled je vredan uspona. Mirador de San Cristóbal se nalazi na rubu Albaisina odakle se lepo vide zidine nekadašnje medine. Preporučujemo da do njega dođeš rutom označenom na mapi koja počinje kod zgrade Rektorata. Ako se tuda prošetaš u prolećno vreme, zanemećeš pred pogledom koji te čeka kada stigneš do vrha stepenica, pogledom na Sijeru Nevadu pokrivenu snegom i tek ucvetalo rastinje.

Ulica Gran Vía i vrtovi Triunfo

Gran Vía je glavna arterija grada koja se pruža od spomenika kraljici Isabeli i Kolumbu do vrtova Triunfo i šetalista sa pogledom na Sijera Nevadu. Ulicu krase drvoredi ginka čije krošnje u jesen dobiju divnu zlatnu boju. Ukoliko imaš vremena, poseti i Rektorat Univerziteta u Granadi koji se nalazi tik iznad vrtova Triunfo. Nekada je bio bolnica (Hospital Real), a u jednom od svoja četiri dvorišta krije prelepu biblioteku izrađenu u drvetu.

Fondacija Rodriges-Akosta (Fundación Rodriguez-Acosta)

Ovo zdanje je verovatno jedna od najbolje čuvanih tajni Granade, a podigao ga je slikar Hose Marija Rodriges Akosta kao svoj atelje, početkom XX veka. Kombinovao je najrazličitije umetničke stilove koji su mu, zajedno sa neverovatnim pogledom, služili kao inspiracija. Osim toga, ispod zgrade se nalaze tuneli koji su najverovatnije bili povezani sa odbrambenim kulama u blizini Alambre. http://www.fundacionrodriguezacosta.com/visita-y-servicios/horarios-precios-y-tipos-de-visita/

Carmen de los Mártires

Reč je o najvećem karmenu u gradu koji uključuje palatu, jezerce i nekoliko vrtova. Prava oaza sa predivnim panoramskim pogledom. Ulaz besplatan; radno vreme varira u zavisnosti od doba godine i dana u nedelji.

Carrera de la Virgen i Paseo del Salón

Dva šetalista nadomak reke Henil. Paseo del Salón nosi ovo ime jer se u njemu nekada nalazila balska dvorana u kojoj su se plesali različiti stilovi. Danas je pretvorena u biblioteku. Ne propusti i Fontanu narova, voća po kojem je Granada dobila ime. Zanimljiv podatak je i taj da je spomenik Isabeli i Kolumbu bio ovde smešten sve do 1962. godine.

Arena za borbu sa bikovima (Plaza de toros)

Današnja arena je otvorena 1928. godine, nakon što su prve dve stradale u požaru i oluji. Moguća je poseta danima kada se ne održava korida. Osim toga, danas među svojim zidovima krije mnoge barove, pa čak i diskoteku, a često se tu održavaju i koncerti.

Opatija (Abadía del Sacromonte)

Nalazi se na kraju Sakromontea daleko od gradske vreve, a do nje vodi krivudav put okružen zelenilom. Čak i ako nisi religiozan, šetnja do tamo, te pogled na grad i prirodne pećine u kojima žive neki od pripadnika romske etnije vredni su truda. Inače, Sakromonte nosi ovo ime zbog brojnih relikvija koje su ovde pronađene (sacromonte= sveto brdo). Najčuvenije su takozvane Olovne knjige (Los libros plúmbeos) koje su do danas ostale poznate kao jedan od najvećih falsifikata u istoriji crkve. Naime, Mavari su hteli da ih poture kao jedno od Jevanđelja koje datira iz I veka. U njima su koncepti islama i hrišćanstva izmešani, a cilj je bio olakšavanje položaja muslimana u tada već katoličkoj Andaluziji krajem XVI veka. Izazvale su veliku pometnju jer bi njihova istinitost u potpunosti promenila shvatanje hrišćanstva. Skoro vek kasnije, nakon mnogo problema sa prevodom zbog čudne mešavine latinskog i arapskog koja je korišćena, Vatikan ih je proglasio lažnim. Ulaz u opatiju je sa vodičem koji priča zanimljivu istoriju ovog mesta. Cena 4€, određenim danima besplatno uz prethodnu rezervaciju na https://entradasgratuitas.diocesisgranada.es/.

Ulična umetnost u Realehu

Raúl Ruiz, poznatiji pod imenom El niño de las Pinturas, jedan je od najcenjenijih grafitnih umetnika današnjice. U Granadi je odrastao i formirao svoj prepoznatljiv stil, a njene su ulice imale tu čast da udome veliki broj njegovih grafita. Uglavnom predstavlja ljudske figure, pre svega decu i adolescente, a svako njegovo delo praćeno je i stihom ili frazom koja tera na razmišljanje. Pre nego što je postao priznat, vodio je veliku borbu sa gradskim vlastima koje su 1995.godine uklonile mnoge grafite u toku uređivanja grada, pred svetsko prvenstvo u skijanju. U četvrti Realeho se nalazi najveći broj njegovih dela, kao i kuća u kojoj živi. Danas je internacionalni umetnik koji stvara u mnogim zemljama poput Argentine, Italije, Holandije, Francuske, Maroka, Meksika, itd. Na mapi smo narandžastom bojom označile lokacije grafita.

Muzeji

1. Kuća Federika Garsije Lorke

U parku Lorka mozes poseti porodičnu kucu ovog velikana španske poezije u kojoj su nastala njegova najveća dela. Sačuvan je veliki broj originalnih predmeta i komada nameštaja, pa čak i sto na kome je Lorka pisao. Sve posete su sa vodičem. Ulaz 3€; studenti i penzioneri 1€. Sredom besplatno. http://www.huertadesanvicente.com/

2. Kuća slikara Maksa Moroa

Jos jedan simpatični karmen u srcu Albaisina. Pripadao je belgijskom umetniku Maksu Morou koji je ovde proveo poslednjih 30 godina svog života privučen, kao i mnogi drugi umetnici, lepotom Granade. Ulaz je besplatan. https://www1.ccul.junta-andalucia.es/cultura/agendaandaluciatucultura/evento/carmen-de-los-geranios-centro-cultural-max-moreau

3. Palata zaboravljenih (Palacio de los Olvidados)

Muzej posvećen jevrejskoj zajednici koja je nekada igrala bitnu ulogu u Španiji, pa i u Granadi. Oni koji nisu primili hrišćanstvo su 1492. godine proterani, a njihovi potomci su danas poznati kao Sefardi (Sefarad je hebrejski naziv za Španiju). Ulaz: 6€.

4. Casa de los Tiros

Sama kuća je izgrađena u XVI veku i bila je deo odbrambenih zidina ovog dela grada, pa otuda i njen naziv. Na fasadi se i dalje vide mesta gde su stajali topovi, kao i figure različitih heroja iz grčke i rimske mitologije. Danas se u njoj nalazi Muzej umetnosti i narodnih običaja. Najveći deo kolekcije je posvećen Granadi u XIX veku. Osim slika i različitih predmeta, ovde možeš videti i stare isečke iz novina, stare fotografije grada kao i postere koji su oglašavali feriju (jedan vid andalužanskog vašara). Veliku vrednost ima plafon u jednoj od soba u obliku šahovske table sa ličnostima koji su odigrale bitnu ulogu u borbi za ujedinjenje Španije. Ulaz: 1,5€, EU državljani besplatno.

5. Muzej parfema (Patio de los perfumes)

Mali muzej i prodavnica smešten nadomak Novog trga (Plaza Nueva) omamiće te divnim mirisima čim uđeš na vrata, a unutra te čekaju starinska oruđa za izradu parfema, interaktivni deo gde možeš testirati čulo mirisa pogađajući sastojke parfema i, najzad, prelepo unutrašnje dvorište. Muzej možeš videti za manje od pola sata, te napraviti pauzu nakon duge šetnje. Ulaz je besplatan.

Gde jesti

U Granadi su tapas besplatni uz naručeno piće. Restorani i barovi koje preporučujemo su na mapi označeni teget bojom:

 • Chantarela – naš omiljeni tapas bar, porcije sa menija su takođe odlične (1 porcija je dovoljna za 2 osobe).
 • La Sitarilla – tapas.
 • La Bodega de Antonio – tapas.
 • Los Diamantes – riba i morski plodovi. Tapas i porcije.
 • El Pescaito de Carmela – riba i morski plodovi. Porcije.
 • Pizzametro – prava tradicionalna napuljska pica na metar (određenim danima imaju ponudu 1 metar po ceni pola metra; 1 metar je dovoljan za 5 osoba).
 • Cacho&pepe – mali italijanski restoran i prodavnica. Odlične paste i lazanje.
 • Bar Jerusalen – brza hrana. Falafel i kebab.
 • El Delirio – meksička kuhinja. Odlični naćosi sa tri vrste sira.
 • La Cantina Mejicana del Sur – meksička kuhinja. Sjajne margarite i meksički tartufi (cuitlacoche).
 • Tetería Alfaguara – naša omiljena čajdžinica i najbolji té moruno.
 • Gran Café Bib-Rambla – dobri ćurosi.
 • Belladama – dobri tapasi. Još bolji slatkiši (palačinke, vafli…) u popodnevnim časovima.
 • Poslastičarnica Isla – kolači. Tipičan slatkiš je pionono (ili ga voliš ili ga mrziš). Više lokacija u gradu.
 • Continental – bar sa društvenim igrama (od karata i poker stolova, preko monopala, do najrazličitijih društvenih igara). Odličan u hladnim danima.
 • Bohemia Jazz Café – kafe, šejkovi i slatkiši u predivnom jazz enterijeru.
 • Gelateria Via Lattea – najbolji sladoled.Booking.com

Noćni život

Postoje dve velike zone koje su aktivne noću:

 • Ulica Pedro Antonio – mnoštvo barova koje uglavnom posećuju studenti i omladina.
 • Ulice Ángel Ganivet, Moras i San Matías – uređeniji barovi i diskoteke sa nešto starijim posetiocima.

Osim toga, veće diskoteke su raspoređene po različitim delovima grada, a mi izdvajamo sledeće:

 • Mae West – latino, regeton, salsa, hitovi, house
 • Vogue – indi, elektronika
 • El Camborio – house, latino, komercijalna + spektakularni pogled

Kako stići u Granadu

 • Avio prevoz: Najbliži veći međunarodni aerodrom se nalazi u Malagi i udaljen je oko 1,5h. Postoji direktan let Budimpešta – Malaga. Granada poseduje manji aerodrom koji je zgodan za letove unutar Španije.
 • Autobus: Koristan za kretanje po Andaluziji. Od Madrida je udaljena 4-5h. https://www.alsa.com/en/web/bus/home
 • BlaBlaCar: Aplikacija putem koje možete rezervisati vožnju kolima sa nekim ko putuje iz ličnih potreba. Upotreba blabla car-a je u Španiji široko rasprostranjena i bezbedna, a cene su često povoljnije od autobuskih karata. https://www.blablacar.es/

4 Comment

 1. Hvala puno na ovako iscrpnom blogu o Granadi!!! Pripremamo se da je obidjemo krajem aprila, pa nam svaka informacija jako znači.
  Želela bih da te pitam samo još i ovo:
  – da li se plaća snimanje mobilnim telefonom u Alhambri (i ukoliko da, koliko okvirno košta)
  – šta je pionono? Koji su osnovni sastojci? 🙂 Pokušavala sam da pronadjem na netu, ali mi izlaze uglavnom fotografije rolata. Možda ima neko čudno punjenje, pa iz tog razloga se nekome svidja, a nekome ne?! 🙂

  1. Draga Marina,
   hvala ti na komentaru 🙂 Što se tiče tvog prvog pitanja, snimanje se ne plaća, možeš slikati i snimati do mile volje. Što se tiče pionona, granadinski pionono nije rolat, oblikom više podseća na ruske kape; testo je poput patišpanja natopljeno sirupom sa blagim ukusom karamele i sa žutim kremom na vrhu (ima nekoliko vrsta pionona, ovaj opis se odnosi na klasični pionono). Nadamo se da smo pomogle 🙂

   1. Odlično!! Naravno da ste pomogle!! Kod nas su pripreme u toku, a pionono smo već stavile na listu. Ne postoje razlozi da se ne proba!! ?

    1. Javite utiske 🙂 Ako imate vremena, od srca preporucujemo i odlazak u hamam Al Andalus; vredi svake pare! ☺️

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.