);
Svetkovine

Día del Blusa y la Neska

Svakog 25. jula Vitorija oblači tradicionalno ruho i radosno dočekuje Día del Blusa y la Neska, svetovni praznik i uvertiru za avgustovske Fiestas de la Virgen Blanca. Iako se istog dana u Baskiji i Galisiji proslavlja praznik posvećen apostolu Jakovu, Día de Santiago, u baskijskoj prestonici je figura sveca ustupila mesto običnom čoveku koga simbolišu blusas i neskas.

A ko su zapravo blusas i neskas? Blusas su muški članovi udruženja zvanih cuadrillas, čije ime dolazi od gornjeg dela narodne nošnje, neke vrste bluze. Pomenute bluze su prešle dug put od radne uniforme  do obaveznog dela nošnje koje momci oblače za vreme praznika. Ranije su udruženja činili samo muškarci, a danas su tu i devojke, na baskijskom neskas, koje ravnopravno učestvuju i nose žensku verziju tradicionalnog odela.

Na praznično jutro, svečana atmosfera ulazi u grad ruku pod ruku sa mirisom belog luka koji se širi ulicom San Fransisko (calle San Francisco). U pitanju je Feria de Ajos, tradicionalna prodaja venaca belog luka koji se tokom jutra nose na ramenu, kako običaj nalaže. Pre nego što muzika i dobra atmosfera osvoje grad, blusas i neskas odaju počast svim preminulim precima iz udruženja na groblju Svete Isabele (cementerio de Santa Isabel). Nakon ovog omaža, uslediće raznorazne ludičke aktivnosti počevši od vaquillas, nadmetanja sa mladim kravama u areni.

Osim pomenutog takmičenja, važni događaji su stočni sajam, kao i trka sa buradima vina (carrera de barricas de vino) na trgu Plaza de España. U njoj će ove godine učestvovati 25 timova blusas i neskas, u grupama od po četiri. Članovi tima treba što brže da stignu do cilja kotrljajući buriće teške 57 kilograma, a pobednici kao nagradu dobijaju bure sa 225 litra vina.

U toku praznika su veoma popularni i baskijski ruralni sportovi, pa se će se tako ove godine organizovati takmičenja u nadvlačenju konopca (tirar de la cuerda) i sakupljanju klipova kukuruza (recogida de mazorcas). Možda ćeš pomisliti da je reč o pravom kukuruzu, ali to ovde nije slučaj. Koriste se komadi drveta u obliku klipa koji su raspoređeni linijski, na istom odstojanju, a zadatak takmičara je da ih prikupe u korpu postavljenu na kraju reda.

Ipak, najveseliji trenutak dana nastupa u popodnevnim časovima, kada udruženja uz pratnju muzike organizuju šetnju (paseíllo) kroz centar grada. U njoj učestvuje preko 20 cuadrillas, čiji članovi nose tradicionalna odela u bojama udruženja. Oni defiluju kroz grad uz instrumente, muziku i kreativne postere inspirisane aktuelnim temama. Veselje, gungula i buka odaju njihovu putanju, a radoznali gledaoci se trude da nađu najbolja mesta kako ne bi propustili ništa od spektakla.  

Ovim se slavlje privodi kraju, a žurka sa ulice prelazi u barove. Narednih dana u gradu je tiho, a moderna odeća nakratko smenjuje narodnu nošnju. Kažemo nakratko, jer je ovo samo zatišje pred buru. Bliže se Fiestas de la Virgen Blanca kada će cuadrillas još jednom zauzeti ulice i svojim izgledom nas iznova podsetiti na neka prošla vremena.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.