);
Svetkovine

Nova godina u Španiji

Dok božićna atmosfera još uvek tinja na gradskim ulicama, Španci se polako pripremaju za proslavu Nove godine. U razgovorima se sada umesto Nochebuena i Navidad (Badnje veče i Božić) sve više čuju reči Nochevieja i Año Nuevo (novogodišnja noć i Nova godina), a sećanje na božićni ručak počinje da bledi pred slikom novogodišnjeg menija. Kao i ostale svetkovine, Nova godina u Španiji dolazi sa nekim zanimljivim običajima koje ćemo danas podeliti sa tobom.

1. Porodična večera

Novogodišnja noć se u Španiji tradicionalno započinje uz večeru u krugu porodice. Trpeza je bogata, a pri sastavljanju menija nema pravila. Predjelo, glavno jelo i slatkiši se zalivaju sokovima i alkoholom, a ponoć se obično dočekuje uz čašu šampanjca. Nakon što otkuca dvanaest, neki nastavljaju gozbu u kućnoj atmosferi, dok se drugi pridružuju prijateljima u baru ili diskoteci. Ima i onih koji Novu godinu dočekuju na gradskim trgovima, a najpoznatiji je svakako trg Puerta del Sol u Madridu odakle se oko ponoći emituje najgledaniji televizijski prenos.

2. Dvanaest zrna grožđa (Doce uvas)

Ovo je verovatno najzanimljiviji običaj koji povezujemo sa španskom proslavom Nove godine, a uključuje 12 zrna grožđa koja odgovaraju broju meseci u jednoj godini. Naime, zadatak je pojesti pomenuti broj zrna tokom poslednjih 12 sekundi stare godine, pri čemu se svake sekunde pojede po jedno zrno grožđa. Smatra se da ovo donosi sreću u narednoj godini, a na Puerta del Sol se dešava glavno odbrojavanje uz otkucaje starinskog sata koji krasi najstariju zgradu trga. Ovaj važan trenutak prenose mnoge španske televizije i prati ga većina domova u kojima tada žamor utihne, a oči budu uprte u TV sa grožđem na gotovs. Postoji više od jednog objašnjenja ove tradicije; prema jednoj teoriji, ona se pripisuje višku grožđa nakon berbe u Alikanteu 1909. godine. Kako bi grožđe rasprodali, poljoprivrednici su se dosetili i popularizovali doček uz 12 zrna grožđa. Ipak, pisani izvori pokazuju da je običaj konzumiranja grožđa za Novu godinu među aristokratijom postojao i ranije, te da je uvezen iz Francuske. On se proširio na ostale građane kada se jedna grupa Madriđana okupila na trgu Puerta del Sol i odlučila da ismeje ovu modu time što će se uz otkucaje sata pred ponoć (doce campanadas) zasladiti ovim voćem.

3. Odeća crvene boje

Još jedan od običaja koji je u poslednje vreme popularan je da se za doček obuče neki odevni predmet crvene boje, kako bi nam naredna godina donela ljubav. Obično je to crveni donji veš, ali dolaze u obzir i crveni rukavice, šal, itd.

Iako kod nas Nova godina znači i poklone pod jelkom, u Španiji su oni rezervisani za Božić, a još češće za 6. januar kada se slavi praznik posvećen trima mudracima. Ipak, ako tražimo sličnosti a ne razlike, doček Nove godine u Španiji je kao bilo koji doček: vatromet, petarde, iščekivanje, druženje sa bližnjima, novi planovi i nada da će Nova godina biti još bolja od prethodne. Ovo poslednje se, naravno, odnosi samo na one koji su uspeli da pojedu svih 12 zrna grožđa…Ili ne?Booking.com

2 Comment

    1. Srećom, Španci su istrenirani od malih nogu! Tu je i poneki trik – manja zrna bez koštica znatno olakšavaju zadatak 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.