);
Svakodnevica

Patios, dva lica španskih dvorišta

Maj mesec. Rezultati konkursa za razmenu studenata se željno iščekuju. Otvaraš mejl i kao u magnovenju čitaš: „Congratulations!“, „ Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo…“, „Dodeljena stipendija…“, „Ukoliko želite da je prihvatite…“. Čitaš ponovo ne bi li potvrdio da te oči ne varaju, dok sve u tebi treperi. Sa ushićenjem zoveš mamu, tatu, prijatelje i deliš sa njima ovu sjajnu vest. Par dana uživaš u trenutku, a onda shvataš da je potrebno početi sa organizacijom puta. Dokumenti, avionske karte, zdravstveno osiguranje… i mesto za život.

Studentski domovi u Španiji su daleko manje zastupljeni od stanova (pisos compartidos). Princip je lak – nekoliko studenata deli jedan stan, pri čemu svako ima svoju sobu, dok su kupatilo, kuhinja i dnevna soba zajedničke zone. U redu; odlučuješ da potražiš jednu sobu, a onda nailaziš na dve opcije: habitación exterior (spoljna soba) i habitación interior (unutrašnja soba). Nemaš pojma o čemu se radi. Dobar prijatelj Google ti daje neki ideju, ali tek kad odeš u Španiju postaješ svestan punog značenja, kao i da se ove dve vrste soba u mnogo čemu razlikuju. O čemu je zapravo reč?

Mnoge zgrade u Španiji u svom centralnom delu sadrže unutrašnje dvorište (patio interior) pravouganog ili kvadratnog oblika. Samim tim, neke prostorije stana će gledati na ulicu (ka spolja), a neke na unutrašnje dvorište (ili će čak biti bez prozora). Unutrašnju orijentaciju obično ima barem jedna od spavaćih soba. A šta to znači u praksi i koje su prednosti i mane života u unutrašnjoj sobi? Prva razlika je ta što su unutrašnje sobe dosta tiše jer do njih ne dopire buka sa ulice i to je, uz nižu cenu zakupa, verovatno jedina prednost. Sa druge strane, kako unutrašnje dvorište nije prostrano, do ovih soba dopire daleko manje svetlosti. Tako, ukoliko želiš da vidiš kakvo je vreme napolju, uglavnom moraš da proviriš kroz prozor i pogledaš ka nebu ne bi li stekao ideju da li je sunčano ili ne. Ovaj nedostatak svetlosti raste od viših ka nižim spratovima. Osim toga, unutrašnjim dvorištem se šire mirisi iz svih komšijskih kuhinja, te luftiranje sobe u vreme ručka ili večere sa sobom nosi određeni rizik. Imajući to u vidu, nama je bilo iznenađujuće da vidimo da mnogi Španci upravo tu suše veš. Najzad, zimi se vlažnost sakuplja u dvorištu i ulazi u sobu. Ipak, nije sve tako crno, jer unutrašnje dvorište igra i određenu ulogu u komšijskim odnosima, pa tako možeš da pitaš simpatičnu komšinicu šta to lepo kuva danas ili odneseš zgodnom komšiji sa sprata iznad majicu koju je vetar bacio na tvoj sušač.

Ali odakle vodi poreklo ovaj element španske arhitekture?

Patio andaluz

Iako kao student na razmeni u prvi mah povezuješ patio interior sa zgradama, ukoliko se nalaziš u Andaluziji ubrzo shvatiš da su patios mnogo više od toga, te da ih imaju i brojne kuće, pa i javne ustanove ili hoteli. Teško ti može promaći lepota ovih pomalo skrivenih dvorišta. Ima nečeg umirujućeg u žuboru njihovih fontana, opijajućeg u mirisu njihovih bilja i mističnog u njihovim senama.

Smatra se da su još Rimljani imali ovakvu strukturu kuća u čijem se centru nalazilo dvorište (atrium) sa udubljenjem u kome se skupljala kišnica. Uloga vode je bila da reguliše temperaturu u toplim danima. Sa dolaskom Mavara, patios još više dobijaju na značaju. Voda, kao simbol čistoće, ostaje centralni deo dvorišta, ali sada u vidu fontana ili česmi. Osim toga, dekoracija postaje veoma važna, te se kao bitan element uvodi različito ukrasno bilje. Ova dvorišta pre svega imaju praktičnu ulogu u rashlađivanju kuće, jer omogućavaju strujanje svežeg vazduha noću, kada temperatura padne. Voda i biljke dodatno pomažu u spuštanju temperature, te nude mesto za predah i osveženje. Još jedan tipičan element dvorišta jesu dekorativne pločice (azulejos) kojima se ponekad pokrivaju zidovi kako bi se zaštitili od vlage.

Održavanje ovih dvorišta iziskuje mnogo truda, pa njihovi ponosni vlasnici ne žele u potpunosti da ih skrivaju od pogleda prolaznika. Tako, na primer, na mnogim mestima možeš da proviriš kroz ulaznu kapiju i bar na kratko uživaš u pogledu. Osim toga, postoje i određena takmičenja za najlepše dvorište ili proslave kada se otvaraju za javnost. Najpoznatije takmičenje Fiesta  de los Patios de Córdoba koje se nalazi čak i na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, održava se na proleće u Kordobi, gradu sa verovatno najukrašenijim dvorištima. Od proslava se ističe Cruz de Mayo (Krstovdan) koja se slavi u mnogim andalužanskim gradovima.

2 Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.