);
Svetkovine

Feria zove, zapleši u ritmu španskog vašara

Iako se Španija može ponositi ogromnom raznolikošću kada je reč o kulturi i običajima u različitim delovima zemlje, čini se da je tipična slika koju o njoj imaju stranci ipak vezana za jug Španije: sjajna klima, srdačni i uvek glasni Španci, flamenko, haljine sa volanima i cveće u kosi. Međutim, čak i na jugu, ne viđaju se često sve ove odlike na jednom mestu…Osim na feriji!

Feria je jedna vrsta vašara posebno popularna u Andaluziji gde se željno iščekuje tokom cele godine. Ferije imaju tradiciju dugu nekoliko vekova, međutim, vremenom su evoluirale, pa je i njihova namena promenjena. Naime, prvobitno su predstavljale vašare stoke, ali su sa urbanizacijom postepeno prerasle u mesto zabave, pesme i sjajne hrane, te su danas deo kulturnog dobra Španije.

Kada i gde se održavaju

Datum održavanja varira od mesta do mesta, pa tako od većih andalužanskih gradova Sevilja otvara sezonu u aprilu (Feria de Abril), a prate je Kordoba (Feria de Nuestra Señora de la Salud), Granada (Feria del Corpus) i na kraju Malaga u avgustu (Feria de Agosto). Vašar obično traje 7-9 dana i uglavnom je vezan za određene crkvene datume ili neki drugi datum bitan za istoriju grada. U Sevilji se, na primer, održava obično dve nedelje nakon Uskrsa, a u Malagi uvek obuhvati 19.avgust, dan kada su je osvojili Katolički kraljevi.

Danas ovi vašari primaju ogroman broj posetilaca, te u svakom gradu postoji takozvani recinto ferial, veliki prostor na otvorenom koji u toku tih desetak dana postaje pravi mali grad. Tu su velika ulazna kapija, redovi šatora, prašnjave ulice i zabavni park. Preporučujemo da na ulazu uzmeš mapu prostora, jer je vrlo lako izgubiti se. Moramo reći i da su šatori (casetas) prilično različiti od tipične slike koja nam se nameće; često su veoma sređeni, neki čak i klimatizovani, a bogata dekoracija oslikava andalužanski folklor i vraća nas u neka prošla vremena.

Običaji i važni momenti u toku vašara

Svaka ferija se zvanično otvara paljenjem svetala prve večeri (alumbrao), kada se osvetljavaju veličanstvena ulazna kapija i nanizani lampioni (farolillos) iznad ulica. Kraj se obeležava velikim vatrometom kojim se posetioci ispraćaju do naredne godine. Između ova dva trenutka čitav grad kao da živi na feriji. Muškarci vrlo često nose odela sa kravatom ili, pak, tipično andalužansko odelo sa šeširom (traje de corto), dok dame oblače svoje haljine sa volanima (traje de flamenca/traje de gitana) upotpunjujući izgled cvetom u kosi i nezaobilaznom lepezom. Ulicama paradiraju konji i prolaze kočije, a u šatorima se sevillanas plešu do poslednjeg atoma snage. Ovaj ples je mešavina različitih stilova i postoje četiri osnovne koreografije koje se uglavnom plešu u toku ferije, a praćene su dobro poznatim uzvikom olé. Međutim, čak i da ih ne znaš, slobodno zapleši u ritmu muzike, Španci ti neće zameriti. Osim ovog tipičnog ritma, postoje šatori u kojima se pušta moderna muzika, obično u večernjim časovima. Još jedan prateći običaj u vreme vašara je održavanje korida, doduše ne na istoj lokaciji, već u arenama za borbu sa bikovima.

Gastronomija

Ferija ume da bude vrlo iscrpljujuća, pogotovo za one koji je posećuju svakog dana. Španci osveženje uglavnom pronalaze pijući rebujito, belo vino pomešano sa sprajtom ili 7 Up-om. Osim toga, u Sevilji se često pije vino manzanilla ili vino iz Heresa (vino de Jerez), a u Malagi vino Cartojal. Oni koji ogladne ne moraju da brinu, jer ukusne hrane ne manjka. U šatorima se služe tapas, kuvana jela, gulaši, pršuta, riba i ostali specijaliteti, a postoje i štandovi na kojima se mogu kupiti brza hrana i poslastice.

Specifičnosti određenih vašara

Sevilja: Dobro je poznato da Sevilja živi za Veliku sedmicu i za vašar. Feria de Abril je najveći i verovatno najpoznatiji vašar u zemlji, a čini se da tada grad oblači svoje najlepše boje i blista u punom sjaju. Mnogi Seviljanci će čak uzeti godišnji odmor kako bi mogli da prisustvuju svakog dana. Međutim, malo ko zna da su za osnivanje vašara zapravo zaslužni jedan Katalonac i jedan Baskijac. Naime, prva ferija u Sevilji je održana 1847.godine na predlog odbornika Hosea Marije Ibare i Narsisa Bonaplate da se osnuje vašar stoke koji bi se održavao svake godine u aprilu. Još jedna zanimljivost vašara u Sevilji je i ta da je većina šatora privatna. To znači da je u posedu takozvanih socios, partnera koji u te svrhe na godišnjem nivou plaćaju gradskoj vlasti određenu sumu novca. Oni svoj šator vide kao drugu kuću u kojoj dočekuju prijatelje i porodicu i u njih je moguće ući samo uz pozivnicu nekog od partnera. Međutim, šatora je preko hiljadu, pa je mala verovatnoća da jedan Seviljanac neće biti pozvan bar u neki. Ukoliko se to ipak desi, tu su casetas públicas – šatori otvoreni za sve.

Granada: Vašar u Granadi možda ne važi za jedan od boljih u Andaluziji, ali se odlikuje nečim specifičnim, a to je la Tarasca. Ova ženska lutka se sredom pre podne u toku vašara šeta ulicama Granade stojeći na zmaju. Mnogi sa nestrpljenjem očekuju da vide kako će biti obučena, jer se odevna kombinacija menja svake godine. Odeća Taraske je tako postala najbolje čuvana tajna u gradu! Dizajnerima je privilegija da dobiju poziv da je obuku, mada šta god da osmisle, uvek će biti onih koji će kritikovati njihovu kreaciju. Otud i izraz vas vestida peor que la Tarasca – obučena si gore od Taraske.

Ako se nađeš u Andaluziji za vreme održavanja nekog od vašara, toplo ti preporučujemo da ga posetiš. Gotovo da nema mesta na kome se tradicija juga Španije može bolje iskusiti, a Španci nam još jednom daju primer kako se kulturno nasleđe može negovati, te postati slika po kojoj te prepoznaju u svetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.