);
Svakodnevica

Gazpacho, letnje osveženje

Sa dolaskom leta i toplijih dana, gazpacho u Španiji ponovo postaje čest gost na trpezi. Danas pišemo o ovoj poznatoj hladnoj čorbi nadajući se da ćemo prizvati malo španskog sunca.

Gaspaćo nekad

Poreklo gaspaća nije moguće sa sigurnošću utvrditi, ali je poznato da se još u doba Rimljana pripremala jedna od prvobitnih verzija ovog jela; naime, koristio se stari hleb natopljen vodom, maslinovo ulje, so, usitnjeni beli luk i ponekad malo sirćeta. Ova vrsta gustog krema je ostala popularna u doba mavarske vladavine kada se dodavao i badem, a vekovima je bila izvor energije i glavni obrok andalužanskih seljaka koji su radili u polju. Ali gde je tu paradajz i dobro poznata crvena boja? Paradajz i paprika su stigli u Evropu nakon otkrića Amerike, ali je bilo potrebno nekoliko stotina godina da ovo povrće postane sastavni deo recepta. To se dogodilo u XIX veku, nakon čega je, uprkos svom skromnom poreklu, gaspaćo našao put i do trpeze viših staleža.

Gaspaćo danas

Teško je zamisliti jedan vreli letnji dan u Španiji bez hladnog gaspaća koji je ne samo osvežavajuć, već i vrlo hranljiv. Verzija je zaista mnogo, a mamina je, naravno, uvek najbolja. Koji su onda glavni sastojci? Za tradicionalni gaspaćo biće ti potrebno sledeće:

1kg paradajza

1 zelena paprika

1 krastavac

1 kriška starog hleba

Maslinovo ulje (oko 3 kašike)

Sirće

1 čen belog luka

So

(crni luk se može dodati, ali nije obavezan)

Priprema je veoma laka. Povrće se opere, isecka i usitni u blenderu. Zatim se doda hleb prethodno natopljen vodom, beli luk, maslinovo ulje, malo sirćeta i soli. Sve se ponovo izmiksa i eventualno se doda još soli i sirćeta ili se razredi vodom. Gaspaćo je najbolji kad jednu noć odstoji u frižideru, samo ne zaboravi da ga narednog dana dobro promešaš. Odozgo se može ukrasiti komadićima povrća i prepečenog hleba.

Salmoreho – gaspaćov rođak iz Kordobe

I dok nam je gaspaćo bio poznat i pre odlaska u Španiju, kad smo se susrele sa salmorehom nismo baš znale o čemu se radi. Na prvi pogled podseća na gaspaćo, ali će Španci odlučno istaći da to ipak nije ista stvar. Naime, salmorejo cordobés je dosta gušći jer sadrži više hleba, od povrća se stavlja samo paradajz, u pripremi se koristi više belog luka, a odozgo se ukrašava komadićima kuvanog jajeta i pršute. Ako se leti nađeš u Kordobi, preporučujemo da osveženje pronađeš baš u njemu.

Gaspaćo je danas definitivno jedan od zaštitnih znakova španske gastronomije, a osim što se pravi kod kuće, može se naći u supermarketima, dok se restorani pri njegovoj pripremi takmiče u inovativnosti. Tako, na primer, možeš naići na gaspaćo od jagode, trešnje ili lubenice. Mi ipak glasamo za tradicionalni recept, a ti?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.