);
Granada
Andaluzija

Granada ili tamo gde je sve počelo

U ovom putopisnom dnevniku prvo mesto je moralo pripasti Granadi, gradu koji je obeležio naše studentske dane i pružio nam bezbroj nezaboravnih trenutaka. Ovde ćemo dati samo jedan kratak uvod, jer će o njoj tek biti reči.

Al-Andalus

Smešten u Andaluziji, u podnožju jednog od najviših planinskih vrhova Evrope, a nadomak mora, ovaj grad sa svega nešto preko 230 000 stanovnika odigrao je bitnu ulogu u istoriji Kraljevine Španije. Granada je bila jedan od najbitnijih centara mavarskog carstva poznatog pod imenom Al-Andalus koje je postojalo čitavih 7 vekova (711-1492.) prostirući se u nekom trenutku gotovo preko celog Iberijskog poluostrva. To je mesto gde su koegzistirale tri kulture i vere – muslimanska, jevrejska i hrišćanska – i mada se jevrejski uticaj danas skoro pa i ne primeti, muslimanski trag je itekako prisutan, što u vidu arhitekture, što u vidu jezika i gastronomije. O lepoti Granade pisali su mnogi: od Aleksandra Dime, preko Viktora Igoa, pa do Ernesta Hemingveja. Ipak, umesto nizanja citata koje i sami možete potražiti, prenećemo vam jednu legendu koja najbolje opisuje osećanja koja Granada svojom lepotom budi u čoveku. Naime, 1492. godine Granada, u tom trenutku poslednje uporište Mavara, pada u ruke Katoličkih kraljeva Isabele i Fernanda, a poslednji mavarski kralj Boabdil se sklanja ka planinskim selima Sijera Nevade. U jednom trenutku se okreće da poslednji put pogleda ka gradu, dok mu se suze slivaju niz lice. Njegova majka, koja se u taj čas našla pored, kaže mu: „Oplakuj sada kao žena ono što nisi umeo da braniš kao muškarac“. I zaista, lično smo iskusile koliko je teško napustiti ovo jedinstveno mesto.

Granada i Kolumbo

Tu 1492. godinu obeležio je još jedan važan dogadjaj. U mestu Santa Fe nadomak Granade, 17. aprila 1492. Katolički kraljevi potpisuju sa Kristiforom Kolumbom jednu vrstu ugovora kojim odobravaju njegovu prekomorsku ekspediciju ka Indiji, te kojim se definiše podela vlasti i bogatstva u slučaju otkrića novih teritorija. Nekoliko meseci kasnije Kolumbo otkriva Ameriku, čime kreće jedan novi period u istoriji Španije.

Granada iliti nar

Za kraj, pomenućemo etimologiju imena Granada. Ova reč u španskom jeziku znači nar, a prema najzastupljenijoj verziji ime potiče od starog rimskog naselja po imenu Hizn Garnata, što u prevodu znači „Zamak/tvrđava nara“ (od latinskog granatum – nar). Kao što možete pretpostaviti, dakle, u Granadi je drvo nara veoma rasprostranjeno, a osim toga nar je postao simbol grada, pa ga tako možete naći na fontanama, fasadama, uličnim stubićima, itd. Ako vas put nanese u ovaj grad, potražite ga. Do tada, možete ga otkriti i na španskom grbu gde se pojavljuje kao simbol Kraljevstva Granade, jednog od pet kraljevstva koja su na njemu predstavljena.

1 Comment

  1. Ja nisam putnik. Opet, volim da znam. Hvala Bogu, da postoje ovakvi tekstovi: mogu da ostanem kod kuce a, kao da sam bila. : )) Hvala, devojke. Ocekujem da me provedete kroz Spaniju, sa nestrpljenjem…….Olga

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.