);
Španija pod jezičkom lupom Svakodnevica

Jogurt ili yogur?

Kada nisi u svojoj zemlji nedostaje ti mnogo stvari koje inače uzimaš zdravo za gotovo. Ko bi rekao da jedna od tih stvari može biti…jogurt. Uhvatiš tako sebe kako lutaš među rafovima u potrazi za njim, nađeš ga, pa najzad shvatiš da se ovaj napitak u Španiji konzumira na malo drugačiji način… Koje su, dakle, razlike?

¿Nos comemos un yogur?

Za početak, jogurt (yogur) se u Španiji češće jede nego pije. U skladu sa tim,  najlakše ćeš nabaviti gušći tip jogurta, poput grčkog ili voćnog, dok je tečni jogur (yogur líquido) manje popularan i obično se pije sladak.

Yogur azucarado, ¡claro que sí!

Većina jogurta koji se nude u supermarketima su zašećereni (yogur azucarado), a koliko Španci vole sladak jogurt govori i to što će rado zasladiti onaj obični (yogur natural). Osim zašećerenog, jede se i voćni jogurt (yogur con frutas), a tu već nema razlike u odnosu na ponudu u našim supermarketima.

Y de postre, un yogur

Dok se kod nas skoro uvek pije tokom obroka, u Španiji se jede nakon njega, i to kao dezert! Naime, toliko je restorana, od jeftinijih do onih skupljih, u čijim ćeš jelovnicima naći različite vrste voćnih jogurta kao jednu od opcija da zasladiš ručak.

Yogur casero

Imajući na umu popularnost ovog osvežavajućeg dezerta, mnogi restorani nude voćni jogurt spremljen po receptu kuće (yogur casero), poslužen u čašama ili teglicama.

Dakle, svi vi ljubitelji voćnog jogurta ili drugih slatkih varijanti, radujte se, Španija ima šta da ponudi. Za one, pak, koji vole običan jogurt, odložite čašu i spremite kašičice, jer je najpribližnija varijanta koju ćete naći u većini prodavnica zapravo grčki jogurt.

A koja su tvoja iskustva sa jogurtom u Španiji?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.