);
Španija pod jezičkom lupom Svakodnevica

Kad zamiriše azahar

Proleće na jugu Španije ušeta u gradove okupano suncem i mirisno; aroma narandžinog cveta zapljusne Granadu, Malagu, Sevilju, ureže se u sećanje zauvek…Dovoljno je proživeti samo jedno ovakvo proleće, pa da ti na pomen reči azahar zaigraju sva čula. Da, ovaj poseban cvet je svakako zaslužio neko zvučno i egzotično ime, ime kao što je azahar, arapskog porekla, pogodno za poeziju u kojoj je toliko prisutan.

Por el perfume de azahar difuso,
El naranjo escondido se revela…

pisao je Menendes i Pelajo, a ovaj se motiv našao i kod mnogih drugih poznatih i nepoznatih pesnika. Iako se najčešće povezuje sa cvetom narandže, azahar takođe označava cvet limuna i citrona. I dok drvo limuna (limonero) nije čest gost španskih ulica, drvo narandže (naranjo) je njihov zaštitni znak. Odlično, pomislio bi neko, ne moram u prodavnicu da bih nabavio narandže. Ipak moraš, a razlog je taj što su ulične narandže dekorativne prirode, a njihov plod je gorak. Osim na ulici, gorke narandže (naranja amarga) se gaje na plantažama, a služe za priremu nadaleko cenjenog džema od narandže (mermelada de naranja) koji je prisutan i na stolu engleske kraljice. Izvoz narandži u Englesku nije nova moda i započeo je još u XVIII veku, a najpoznatije su gorke narandže iz Sevilje. Ovaj grad je ujedno i grad sa najvećim brojem stabala ove voćke. Legenda njihovo poreklo povezuje sa podvigom Herkula koji je ukrao „zlatne jabuke“ iz vrta Hesperida. Ipak, istorija pokazuje da su narandže stigle sa istoka, a Mavari su doprineli njihovom širenju u Al-Andalusu. 

Nama su svakako poznatije slatke narandže, pa da kažemo nešto i o njima. Naime, u španskim prodavnicama možemo kupiti one za sok i za jelo, odnosno naranjas de zumo i naranjas de mesa. Iako postoji ta podela, razlika je samo u njihovoj veličini i u izgledu, te su one tanje kore i malo oštećene pogodnije za sok, dok su one veće pogodnije za jelo.

Kad smo već kod toga, da istaknemo da je ceđeni sok od narandže (zumo de naranja natural) u Španiji posebno iskustvo; osvežavajuć i sladak, dobar je razlog za pauzu od šetnje, a dok sedimo na prolećnom suncu iznova nas podseti na to koliko volimo Španiju i zašto joj se stalno vraćamo…

4 Comment

  1. U Sevilji su stabla narandze zaista na svakom koraku, pa smo mi radoznali na velikom iskusenju da ih probamo uprkos upozorenjima ? ali jednom je dovoljno! Em su gorke, em kisele, em nekako skvrcene… Medjutim, kad ucvetaju, sve im prastamo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.