);
Španija pod jezičkom lupom Svakodnevica

Kafenisanje na španski način

Miris kafe na ulicama novog grada je jedna od onih prepoznatljivih, svuda prisutnih aroma koje ublažavaju kulturološki šok. Retko gde je to, doduše, miris turske kafe, tipične za naše predele i pomalo zbunjujuće za strance. „Kako to misliš pijete kafu sa talogom na dnu šolje?” „Kuvate kafu u posebnom sudu, ručno?”… Ova pitanja su nam toliko puta postavljena u Španiji, zemlji u kojoj je iz daleke arapske kulture stigla samo reč kafa (café), dok se za pripremu umesto džezvi koriste aparati za kafu zvani cafeteras.

Ipak, ima i Španija svojih zanimljivosti i tajni kada je kultura kafe u pitanju. Naime, jedna je od tek nekoliko evropskih zemalja u kojima se zrna kafe peku pomešana sa šećerom (ne više od 15% šećera). Šećer se na visokoj temperaturi karamelizuje, te zrnima daje crnu boju. Dugo se smatralo da na ovaj način zrna bolje čuvaju aromu, što se kasnije pokazalo kao netačno. Običaj mešanja zrna kafe sa šećerom je dobio na snazi posle Španskog građanskog rata; usred sveopšte nemaštine, ovo je bio dobar način da se količina kafe poveća. Tradicija je opstala do danas, pa u supermarketima osim obične kafe (café natural) možeš kupiti mešavinu obične i kafe pečene sa šećerom (café de mezcla) i, ređe, kafu u celosti obrađenu na pomenuti način (café torrefacto).

Veliki deo društvenog života Španci provode u barovima i kafeterijama, a kafa se često nađe na njihovom stolu, ponekad i u kasne sate. Prilažemo listu popularnih kafa koje se služe u ovoj zemlji:

1. Café solo: ako naručiš ovu vrstu kafe, dobićeš običnu crnu kafu, posluženu u maloj šolji; odgovara konceptu italijanskog espresa.

2. Café largo: veća količina crne kafe, poput produženog espresa.

3. Café cortado: kafa poslužena u šoljici sa vrlo malo mleka.

4. Café con leche: tipična kafa sa mlekom koja se može služiti i u većoj šolji.

5. Capuchino: kapućino koji se u Španiji obično služi sa malo kakaa na vrhu.

6. Café bombón: ljubiteljima slatkih kafa preporučujemo da probaju café bombón, čije je ime prilično slikovito (bombón je čokoladna bombona). Ova vrsta kafe se pravi sa kondenzovanim mlekom koje je veoma slatko i obično se služi u providnoj šolji da bi slojevi nastali mešanjem mleka i kafe došli do izražaja.

7. Café con hielo: leti se često pije „kafa sa ledom”, kod nas poznata i kao ledena kafa (ice kafa); u većini kafića se služi tako što se iznesu šolja vruće kafe i čaša sa kockama leda, a gosti onda kafu prespu u čašu i naprave svoju ledenu kafu.

8. Carajillo: kafa sa malo alkohola; može sadržati konjak, rum ili neki drugi alkohol. Razlikuje se od irske kafe (café irlandés) koja se pravi isključivo sa viskijem.

9. Café descafeinado: najzad, za one koji vole kafu, ali ne i kofein, tu je kafa bez kofeina pripremljena na različite načine.

Kafa je univerzalni napitak koji povezuje različite kulture i nacije; u isto vreme, svaka kultura je uspela da joj da neki lični pečat, te da u ritual njenog ispijanja utka sopstvene običaje i navike. O ljubavi prema kafi pisali su mnogi poznati književnici poput T. S. Eliota kome se pripisuje rečenica „Izmerio sam svoj život kašičicama kafe.” Poslužila je kao inspiracija i za poslovice poput one italijanske koja kaže da se kafa pije „vrela, sedeći i bez naročitog razloga”. A da li je tebi potreban razlog za kafenisanje?

2 Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.