);
Svakodnevica

Kako preživeti špansku zimu bez centralnog grejanja

Na jugu Španije je proleće maltene već stiglo; zima se i u ostalim krajevima bliži kraju, pa je red da je ispratimo jednim tekstom posvećenom braseru. Ovaj izum, urezan u španski identitet, i nama je postao drag zbog svoje spasonosne uloge u hladnim zimskim danima.

Brasero je vrsta okrugle, pljosnate grejalice koja se postavlja ispod stola prekrivenog veoma debelim platnom. Osim toga, na sto se postavlja staklo koje je tu da platno fiksira, dok se ispod stola nalazi postolje za brasero (tarima) u vidu drvene ploče sa izrezom u sredini. Celokupna konstrukcija ima i poseban naziv‒ mesa camilla (sto-krevetić)‒ koji nam već odaje kako Španci vole da ga koriste. Naime, u stanovima i kućama bez centralnog grejanja ukućani se okupljaju oko brasera, stavljajući noge ispod stola i pokrivajući se platnom. Kao što možeš da naslutiš, on je zimi centralna tačka u mnogim domovima gde se razmenjuju anegdote, priče i doživljaji, te je idealan za druženje. Povući se u svoju hladnu sobu je daleko manje primamljiva opcija, zar ne?

Nekada su ove grejalice bile metalne i u njih se stavljao žar (brasa) kao izvor toplote, pa otuda ime brasero. Međutim, danas su u upotrebi električne verzije. U oba slučaja, predugo sedenje kraj njega može dovesti do tipičnih promena na koži u vidu mreža kapilara i vena crvenkasto-smeđe boje nazvanih cabrillas. One su, doduše, bile mnogo češća pojava uz grejalice na žar, a kako se sporo povlače, leti su nepogrešivo odavale najodanije korisnike ovog aparata.

Iako zvuči neverovatno da u razvijenim gradovima, u kojima se temperatura zimi spušta blizu nule, i dalje postoje stanovi bez centralnog grejanja, na jugu Španije je to realnost. Studenti na razmeni poput nas to itekako osete, pa je brasero pravo otkrovenje, naravno, uz dodatak pomoćnih grejalica ili radijatora u kupatilu ili u sobi. I mnogi Španci su vezani za ovaj izum, pa često ističu da nema ničeg boljeg nego kada se ušuškaju kraj njega posle ručka ili večere. Iako mi nikada ne bismo menjale centralno grejanje, moramo priznati da ima neku posebnu čar. Njegova toplota je opijajuća, te se uvek pronađe neka nova tema za razgovor ili, pak, neki drugi izgovor da se još malo posedi. Možda baš u braseru čuči jedan deo odgovora na pitanje zašto su Španci toliko pričljivi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.