);
Svetkovine

Karneval u Kadisu, „un periodismo cantado“

Februar je mesec karnevala. Mnogima će prva asocijacija na ove proslave biti mistična Venecija pod maskama ili glamurozni i razigrani Rio. Ali ne ako si u Španiji! Pored karnevala na Kanarskim ostrvima koji liči na onaj u Riju, tu je još jedan, po mnogo čemu jedinstven – karneval u Kadisu.

Poreklo

Karnevali su proslave koje uglavnom uključuju povorke, ulične zabave i kostimirane učesnike, a organizuju se pred Veliki post. Smatra se da vode poreklo od paganskih proslava poput one u čast rimskog boga zabave i vina, dok sa dolaskom hrišćanstva dobijaju drugu konotaciju. Naime, predstavljali su poslednji trenutak za uživanje u alkoholu i mesu pred dugi post.

Karneval u Kadisu datira još iz 16.veka, kada su brojni italijanski trgovci ovde pronašli zgodnu luku za trgovinu sa afričkim zemljama. Osim robe, sa sobom su doneli i duh karnevala koji sve do danas jednom godišnje zaposeda ulice grada. Tradicija se održala čak i tokom francuske invazije u 19.veku, a najteži trenutak doživljava 1937.godine kada Franko zabranjuje proslavu karnevala širom zemlje. Kadižani se nisu povinovali ovom naređenju, već su karneval nastavili da slave krišom, sve do 1947. godine. Tada je tragična eksplozija TNT-a u skladištu španske Armade navela gradonačelnika Kadisa da ponovo odobri njegovu proslavu ne bi li podigao raspoloženje svojih sugrađana. Iako je karneval obnovljen u letnjem periodu i pod drugim nazivom, ponosi se činjenicom da je jedini koji se slavio tokom Frankove diktature.

Karneval u Kadisu danas

Karneval u Kadisu je mnogo više od puke kostimirane zabave kako mnogi zamišljaju. On se zapravo može podeliti na dva dela: nezvanični deo koji se dešava na ulicama grada i zvanično takmičenje karnevalskih grupa čije satira i humor proslavi daju posebnu vrednost. Karnevalske grupe imaju za cilj da kritikuju aktuelne probleme u društvu i svoj zadatak shvataju veoma ozbiljno. Takmičenje Concurso oficial de agrupaciones carnavalescas de Cádiz (COAC) prethodi karnevalu i traje mesec dana. Sastoji se iz nekoliko rundi (kvalifikaciona, četvrtfinale, polufinale i finale) i deli se u četiri kategorije. Tu su horovi, komparsas, ćirigotas, te grupe od 3 do 5 članova (trio, kvartet, kvintet). Pravila jasno propisuju dozvoljen broj članova u svakoj kategoriji, muzičke instrumente koje mogu koristiti, dužinu trajanja nastupa i redosled kompozicija kojima se predstavljaju. Takmičenje se odvija u centralnom pozorištu Gran Teatro Falla, a o popularnosti ovih nastupa svedoči i činjenica da se uživo prenose na radiju i televiziji.

Najpopularnije kategorije su komparsas koje odlikuju ozbiljni tekstovi obojeni satirom i podsmehom, te ćirigotas koje kritiku postižu pre svega humorom i kojima je od početka cilj da nasmeju publiku. Kadižani su sa pravom ponosni na umeće i duhovitost svojih zemljaka koji su istinski majstori u svom poslu. Njihovi tekstovi bez ustručavanja i na veoma originalan način kritikuju različite probleme u državi – od korupcije i političkih tema, preko mačizma i homofobije, pa sve do crkve.

Jedna od kompozicija pobedničke komparse 2019.godine

Što se tiče nezvaničnog dela karnevala, ukoliko posetiš Kadis u ovom periodu, dočekaće te povorke, koncerti, spontani nastupi karnevalskih grupa, besplatna hrana, gala nastup finalista i još mnogo toga! U toku tih deset dana uske gradske ulice postaju pozornica, a različiti jezici odzvanjaju do najviših spratova okolnih zgrada. Ipak, ljudi su naoružani strpljenjem, a šareni kostimi kriju svako loše raspoloženje. Pridruži im se i ti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.