);
Baskija Putovanja

Lekeitio i Bermeo, najživopisnija sela baskijske obale

Ove nedelje nastavljamo da otkrivamo baskijsku obalu i selimo se u Lekeitio i Bermeo. Ako zamislimo tipično morsko seoce na severu, stvori se pred nama slika plaže i luke sa brodićima, slika raznobojnih kućica i uskih ulica. Tu je i zvuk talasa i miris koji nas neprestano podseća na blizinu mora… Kada krenemo duž baskijske obale ove slike ožive, pa se pred našim očima nižu šarena tesna sela sa egzotičnim imenima. Sela kao što su Lekeitio i Bermeo u kojima je ribarska tradicija Baskije možda najopipljivija.

Stići do ovih sela je prava avantura i odličan način da se upoznaš sa brdovitim baskijskim pejzažom. Mi smo do Lekeitija stigle iz San Sebastijana, a odatle smo preko Gernike nastavile do Bermea. Usput smo uživale u zelenim brežuljcima sa životinjama koje mirno leškare na suncu, u pogledu na okean koji se katkad pomaljao iza planina, u nepoznatim selima kroz koja je autobus prolazio. Baš u jednom od tih izgubljenih sela smo potvrdile koliko je Baskija moderna i uređena. Naime, autobus je stao na seosku stanicu koja nam je delovala pretesno, te smo prokomentarisale da ne znamo kako će se okrenuti. Zatim je vozač izašao da protegne noge (kako smo zaključile), a već u narednom trenutku je autobus sa svima nama počeo da se kreće (dok je vozač to mirno posmatrao napolju). Trebalo nam je par sekundi da se povratimo od iznenađenja i shvatimo da naše vozilo zapravo stoji na pokretnoj platformi koja se kružno kreće i na taj način bez po muke okreće autobus.

Posle ovog doživljaja i još nekoliko kilometara krivudavog puta, sišle smo do obale i stigle na autobusko stajalište u Lekeitiju. Smestile smo se u jedinom hostelu u centru sela i krenule u otkrivanje ovog pintoresknog mestašca.

Lekeitio

Šta videti u Lekeitiju?

Svetionik Svete Kataline (Faro de Santa Catalina)

Ako kao i mi u Lekeitio stigneš u popodnevnim časovima, obavezno prošetaj do svetionika odakle možeš posmatrati kako sunce zalazi nad okeanom. On se nalazi na dvadesetak minuta opuštenog hoda od centra, a staza koja do njega vodi je napravljena duž litice, tik uz obalu. Prateći put, sa desne strane možeš uživati u pogledu na okean, dok se sa leve nižu vikendice sa baštama. Kada stigneš, vreme kao da se zaustavlja; svetionik se odmara na zelenom uzvišenju i u svojoj se belini ističe naspram plavetnila mora i neba. Najbolje ga je posmatrati sa vrha uzvišenja odakle se pruža divan pogled na okean i okolne stene. Tu je i usamljena klupa sa koje možeš uživati u zalasku dok slušaš kako talasi udaraju o stene.

Stari grad i luka

Lekeitio je smešten na brdu, a do luke se silazi strmim, kaldrmisanim uličicama. One su pune šarenih zgrada na kojima se vijori prostrti veš, udahnjujući život u ovaj mir i tišinu. Prošetaj starim ulicama i otkrij skrivene crkve, trgove i živopisne piljarnice.  Zatim siđi do luke i uživaj u prijatnom žagoru centralne  tačke sela. Ovde se nalazi Basílica de la Asunción de Nuestra Señora,  ogromna katedrala iz XV veka izgrađena u gotičkom stilu. Pogled privlače i raznobojne zgrade uz luku, kao i ukotvljeni brodići koji doprinose živopisnom pejzažu. Uz zgrade su poređani razni barovi i restorani koji nude svežu ribu i sidru, pa imaš gde potražiti osveženje ako se umoriš.

Plaža Isunca (Playa Isuntza) i ostrvo Svetog Nikole (Isla de San Nicolás)

Još jedna prednost Lekeitija je što se odmah uz luku nalazi prelepa peščana plaža koja gleda na ostrvo Svetog Nikole (Isla de San Nicolás). Na njoj možeš da se okupaš, ali i da uživaš u pogledu i galebovima koji se gnezde na obližnjem ostrvu. U vreme oseke, more otkriva prelaz koji povezuje plažu sa ostrvom. Treba biti pažljiv jer je prelaz klizav, budući da ga voda u vreme plime potpuno potopi. Dok smo prilazile ostrvu, još jednom smo potvrdile da ovo selo živi u potpunom skladu sa prirodom. Na vlažnom kamenju sa obe strane prolaza odmaralo je bezbroj minijaturnih kraba, slika koja se ne viđa bilo gde. Samo ostrvo je u potpunosti vredno posete jer se sa njegovog vrha pruža divan pogled na luku i selo, kao i na plaže i okean. Osim toga, na stenama se mogu videti kolonije galebova koji se ovde gnezde.

Bermeo

U popodnevnim časovima narednog dana smo preko Gernike stigle u Bermeo. Mala železnička stanica ukrašena morskim motivima nas je odmah ubacila u atmosferu: još jedno pintoreskno selo sa svojom lukom, brodićima i šarenim starinskim zgradama. Ipak, Bermeo nam se učinio urbaniji, moderniji i još brdovitiji nego Lekeitio. Zapravo, u XV veku je bio najveći na celoj teritoriji, zbog čega je od 1476. do 1602. godine bio glavni grad provincije Biskaje.

Šta videti u Bermeu?

Atalaja (Atalaya)

Zahvaljujući pogodnom položaju i sistemu osmatračnica, Bermeanci su vekovima nadgledali veliki deo Biskajskog zaliva. Svaka osmatračnica imala je neku vrstu čuvara koga je biralo udruženje ribolovaca; njegov posao je bio da obaveštava o vremenskim prilikama, kitovima i ostalim ribama, kao i o brodovima koji su tuda prolazili. U nekom trenutku je u selu bilo čak pet osmatračnica, a jedna od njih se nalazila i u ovom parku koji je danas jedan od najlepših vidikovaca u selu.

Luk Svetog Jovana (Arco de San Juan) i ulica Donijene (Calle Doniene)

Bermeo je u prošlosti bio okružen zidinama sa 7 ulaza od kojih se danas čuva samo ovaj. Nosi ime Svetog Jovana, a u gornjem delu luka je napravljena mala niša sa slikom ovog sveca. Osim toga, na jednoj ploči u blizini luka nalazimo otisak stopala, a legenda kaže da je Sveti Jovan odatle u samo tri koraka stigao do udaljenog ostrva San Huan de Gastelugaće, koje takođe nosi njegovo ime (San Juan = Sveti Jovan). Najzad, tu stoje i dve skulpture koje prikazuju prodavačice ribe i odaju poštu ovom zanimanju. Luk Svetog Jovana izlazi na ulicu Donijene u kojoj se nalaze najstarije kuće u Bermeu. Obavezno prođi ovuda i nastavi šetnju uskim, strmim ulicama ukrašenim zgradama jarkih boja.

Trg Sabino Arana Gojiri (Plaza Sabino Arana Goiri)

Ovo je glavni trg u Bermeu, a zgrade koje se na njemu ističu su Skupština (Ayuntamiento) i crkva Svete Marije (Iglesia de Santa María). Skupština je izgrađena u XVIII veku, a pažnju privlači zanimljiv solarni sat koji se nalazi na fasadi zgrade. Iako je crkva Svete Marije najnovija u Bermeu, reč je o jednom od najboljih primera neoklasične arhitekture u Baskiji. Stubovi i trouglasti oblik centralne fasade podsećaju na grčki ili rimski hram, te čine ovu crkvu jedinstvenom.

 

Stara luka (Puerto Viejo)

Stari grad je, kao i u Lekeitiju, smešten na uzbrdici, a do luke se silazi strmim ulicama ili stepenicama. Jedan od puteva vodi preko minijaturnog Trga Torontero (Plaza Torrontero) gde se nalazi podsetnik na strašnu nesreću koju je varoš pretrpela 1912. godine. Tada je usred jakog vetra i oluje poginulo 116 bermeanskih ribara, više od jedan posto ukupnog stanovništva, pri čemu je skoro svaka kuća izgubila ponekog člana. Skupltura postavljena na trgu predstavlja porodicu koja u užasu posmatra more, a natpis: „I posle kažu da je riba skupa” ostavlja jasnu poruku. Kada siđeš do luke, videćeš još skulptura povezanih sa morem. Prva od njih se zove „Poslednji talas, poslednji udah” i predstavlja utopljenika koga su na obali našli dečak i pas. Sledeća je moderna čelična skulptura talasa od 8 metara, a poslednja u nizu pod imenom „Povratak” predstavlja ribara i njegovog sina. Dok je ribar prikazan apstraktno, skulptura deteta je potpuno verna. U staroj luci možeš videti i česmu iz XVI veka, najstariju sačuvanu u provinciji. Služila je svrsi do XIX veka kada je presušila, a na njoj su prikazana tri grba: grb Bermea, španske imperije i Biskaje. Navedeni spomenici oplemenjuju luku i čine zanimljiv spoj sa jarkim šarenilom okolnih zgrada i belim brodićima. Ovde se nalazi veliki broj barova i restorana sa morskim specijalitetima, pa je pravo mesto da se napravi pauza za ručak.

Ako ti ostane vremena, možeš da nastaviš ka poznatom parku Lameri (parque Lamera) i usput vidiš staru zgradu udruženja ribara čija je sirena nekada sazivala kupce ribe, a danas se čuje samo u posebnim prilikama.  Pored se nalazi i brod koji je nekada korišćen u lovu na kitove, a danas pretvoren u muzej Ballenero Aita Guriasa sa ciljem da ovu tradicionalnu baskijsku aktivnost približi posetiocima. Naši domaćini su nam preporučili da ga posetimo, ali kako radno vreme muzeja varira u zavisnosti od plime i oseke, mi, nažalost, nismo imale sreću da ga zateknemo otvorenim. Kada stigneš do parka, obrati pažnju na veličanstvenu zgradu Kazina u kojoj se danas, između ostalog, nalaze bar i restoran. Kod parka se nalazi i autobuska stanica gde smo sačekale autobus za San Huan de Gastelugaće.

San Huan de Gastelugaće (San Juan de Gaztelugatxe)

Ako dođeš u Bermeo, obavezno poseti San Huan de Gastelugaće, malo ostrvo koje se nalazi na samo dvadesetak minuta autobusom od Bermea. Poslednjih godina je steklo ogromnu popularnost jer je izabrano za dom Zmajkamena (Dragonstone) u poznatoj seriji „Igra prestola”. Staza kojom se silazi do ostrva vodi kroz šumu, a naići ćeš i na nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža pogled na celo ostrvo. Ono ima kupasti oblik i krunisano je crkvicom posvećenom Svetom Jovanu Krstitelju. Sa kopnom je povezano kamenim mostom, a do vrha vodi uzana staza izgrađena u cik-cak, sa 241 stepenikom. Kada stigneš do vrha, obrati pažnju na otisak stopala sa natpisom Sveti Jovan. Tu je zabeležen treći korak ovog sveca koji je prema legendi do ostrva stigao iz Bermea. Na vrhu se osim crkve nalazi i nekoliko klupa na kojima se možeš odmoriti i uživati u predivnom pogledu na okean, stene i podnožje ostrva. Pogled je ispraćen zvukom zvona koje je postavljeno u prednjem delu fasade. Ono neumorno zvoni, jer ga prema verovanju treba povući tri puta nakon što zamislimo želju. Treba napomenuti da crkva koja danas stoji na ostrvu nije originalna, već potiče iz XIX veka; prva je podignuta još u IX veku, ali nije preživela požare i bitke koji su se ovde odigrali. To nam govori o bogatoj istoriji ostrva koje je imalo i odbrambenu ulogu, kao i ulogu u lovu na veštice za vreme Inkvizicije. Naime, priča se da su oni koji su bili optuženi za veštičarenje zatvarani u ovdašnjim pećinama. Za kraj da napomenemo da ovaj obilazak uključuje dosta pešačenja uzbrdo, te savetujemo udobnu obuću. Ulaz je besplatan (zasad), ali je u određenim periodima godine potrebna rezervacija zbog ograničenog broja posetilaca. https://www.tiketa.eus/gaztelugatxe/?lang=en

Ukoliko želiš da upoznaš drugačiji tip morske obale, Baskija i njena živopisna sela sa dugom ribarskom tradicijom su pravi izbor. Ove živahne i šarene luke koje se iznenada stvore među liticama i brdima su pravo mesto za predah od ubrzanog načina života. Ovde vreme sporije teče, riba je ukusnija, a priroda zelenija i neukrotiva.

Gde jesti?

U Lekeitiju ti preporučujemo restoran Mantxua jatetxea (adresa: Beheko Kalea, 24) gde smo probale preukusne sendviče sa kozjim sirom, grilovanom slaninom i urmama. U Bermeu smo posetile restoran Pulpería u staroj luci; tu smo probale svežu hobotnicu, a zatim smo nastavile do restorana Kai alde (adresa: Lope Diaz de Haro Kalea, 15) gde smo jele odličnu svežu ribu. Ponuda varira u zavisnosti od ulova tog dana, a mi smo probale škarpinu (cabracho).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.