);
tapas
Svakodnevica

Njihovo visočanstvo Tapas

Dobro došli u svet tapasa! Ove male porcije hrane koje se služe uz piće su postale deo svakodnevnog života u Španiji, ali i prva asocijacija na špansku gastronomiju širom sveta. Moramo reći da se na Balkanu tapas često zamišljaju kao mali sendviči, par namirnica stavljenih na krišku hleba. Međutim, ovo nije sasvim tačno. Svet tapasa je toliko raznolik da vam mogu poslužiti sve, od činijice maslina, preko kroketa i pohovanih škampa, pa do pikantnih ražnjića i mini-gulaša.

tapas
Tapas na severu Španije
Primer tapasa u Andaluziji

 

 

 

 

 

 

 

 

Poreklo tapasa

Smatra se da ovaj izum vodi poreklo iz Andaluzije s kraja XIX veka, a sam naziv potiče od glagola tapar (pokriti/prekriti). Jedno od objašnjenja  jeste da su dosetljivi konobari, kao zaštitu od dosadnih muva, čašu pića prekrivali kriškom sira ili pršute. Tako su gosti umesto neprijatnog iznenađenja u vidu muve u svom vinu, dobijali ukusne zalogaje hrane. Veliku lokalnu popularnost stiču posle Španskog građanskog rata, kada zbog teške ekonomske situacije većina građana sebi nije mogla da priušti odlazak u restoran. U to vreme ići na tapas bilo je itekako pristupačnije, ali i daleko zabavnije. A zabavno je i danas. Uz krcate barove, graju, užurbane konobare i veselu, domaćinsku atmosferu, provod je zagarantovan.

Tapas i Pinćos

Ne čudi da su tapas u međuvremenu postali deo španske kulturne baštine. Osim toga, u poslednje dve decenije su tehnički i estetski toliko unapređeni da u pojedinim restoranima predstavljaju pravo malo umetničko delo na tanjiru. Ovo je karakteristično pogotovo za Baskiju, gde su poznati pod imenom pintxos/pinchos. Ime potiče od načina na koji su tradicionalno služeni, na parčetu hleba probodeni čačkalicom (pinchar=probosti/ubosti).

pintxos

Cena

Osim po imenu, tapas se razlikuju i po ceni. U nekim delovima Španije je pravilo da se naručuju odvojeno od pića i naplaćuju dodatno, kao što je to slučaj u Baskiji gde je cena u proseku 1,5 – 3 evra. Međutim, i tu postoje opcije za svaki džep, te se jednom nedeljno organizuje pintxo-pote kada se pinćos uz piće nude po znatno nižim cenama. Ovaj običaj je započeo u Vitoriji, glavnom gradu Baskije, a odatle se raširio u ostale delove Baskije, pa i šire. U drugim, pak, oblastima, smenjuju se barovi u kojima su tapas besplatni i oni u kojima se naplaćuju (Madrid, Salamanka). Treća, i naša omiljena, opcija jesu  oblasti  poput Granade i Haena, u kojima se ove male porcije hrane  uvek služe besplatno uz svako piće koje naručite. Često možete sami izabrati koji želite, ali ne uvek. U određenim barovima će vam prosto poslužiti ono što u tom trenutku izađe iz kuhinje. Naš savet je da takva mesta ne izbegavate, naprotiv. Ti tapasi su gotovo uvek daleko bolje spremljeni i ukusniji, a kao prilog dobijate i faktor iznenađenja!

Da li je tajna popularnosti tapasa u njihovoj pristupačnosti, raznovrsnosti, opuštenoj atmosferi, te pozivu na druženje koji nose, ne znamo. U svakom slučaju, hvala Špancima što su ih podelili sa nama. Gde god da se u Španiji nađete, potražite neki lokalni bar i uživajte.

 Booking.com

2 Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.