);
Baskija

Otkrijte 10 zanimljivih činjenica o Baskiji

Šta vam prvo padne na pamet kada čujete reč Baskija? Za nas je ova autonomna zajednica do skoro bila tek jedna velika nepoznanica, priželjkivana destinacija koja je hvatala paučinu na dugačkoj listi želja. Naše znanje se svodilo na nekoliko opšte poznatih činjenica, a cela ta oblast delovala je misteriozno i izolovano od ostatka zemlje.

Ono što nas je tamo sačekalo je jedna potpuno drugačija Španija. Baskijska arhitektura, pejzaž, klima, jezik i celokupna kultura se u velikoj meri razlikuju od tipične predstave koju o Španiji možete imati, te su odličan primer raznolikosti ove zemlje. Nakon višemesečnog boravka u Baskiji i posete nekim od njenih najlepših delova, shvatile smo da ova regija zaslužuje veću pažnju i popularnost. Kako bismo vas podstakle da je upišete na listu planiranih putovanja, želimo da podelimo petodnevnu rutu koju smo same organizovale i letos sprovele u delo. Ona će vas predstojećeg meseca voditi kroz najvažnije baskijske gradove, kao i kroz pintoreskna seoca na baskijskoj obali. Putovanje počinje u Vitoriji, nastavlja se u  San Sebastijanu, Lekeitiju i Bermeu , a završava u Bilbau. Svake nedelje ćemo obrađivati poneko od pomenutih mesta, a današnjom, uvodnom objavom želimo da podelimo neke činjenice i zanimljivosti vezane za taj deo Španije. Pa da počnemo…

1. Burgos u Baskiji

Autonomna zajednica Baskije (País Vasco ili Euskadi) se nalazi na severu Španije, a Pirineji čine njenu prirodnu granicu sa Francuskom. Osim ovog planinskog venca, tu je i Kantabrijsko more koje zapljuskuje prelepe plaže baskijske obale. Na istoku se graniči sa Navarom, na jugu sa La Riohom i Kastiljom i Leonom, a na zapadu sa Kantabrijom. Zanimljivo je to što se Baskija graniči i iznutra; naime, unutar njene teritorije se nalazi Valje de Viljaverde, enklava koja pripada Kantabriji, kao i enklava Trevinjo koja pripada provinciji Burgos (Kastilja i Leon). Kako je ovo parče završilo unutar Baskije duga je priča, uglavnom ne morate daleko odmaći da biste posetili drugu autonomnu zajednicu.

2. Bilbao nije prestonica

Baskiju čine tri provincije: Alava, sa glavnim gradom Vitorijom, Biskaja sa prestonicom u Bilbau i Gipuskoa čiji je glavni grad San Sebastijan. Iako je Bilbao najnaseljeniji i verovatno najpoznatiji grad Baskije, njena prestonica je Vitorija, veoma čist i modernizovan gradić sa nešto manje od 250.000 stanovnika.

3. Baskija van Baskije

Pre nego što su Rimljani stigli na teritoriju Baskije, ovde su živela različita plemena od kojih su poseban značaj za kasniju istoriju imali Vaskoni. Potomci ovog plemena su u IX veku osnovali Kraljevinu Pamplonu koja je kasnije dobila ime Kraljevina Navara. Ona je u trenutku najvećeg uspona osim tri provincije koje danas čine Baskiju zauzimala i deo južnih teritorija Francuske, kao i deo Aragona, Kastilje i Leona, La Riohe i Kantabrije. Baskijski jezik i kultura, dakle, od davnina prevazilaze teritoriju današnje Baskije, pa se javio i koncept Euskal Herria koji u prevodu znači „Zemlja baskijskog jezika”. Ova teritorija na kojoj je baskijski jezik i danas aktivan obuhvata Baskiju, Navaru i deo južne Francuske, a prestonicom se smatra Pamplona (glavni grad Navare). U skladu sa tim, idealna nezavisna baskijska država bi za mnoge podrazumevala sve navedene teritorije, a ne samo teritoriju Baskije.

4. Nepoznato poreklo baskijskog jezika

Uprkos raznim teorijama koje pokušavaju da objasne izvore ovog prastarog jezika, do danas je poreklo baskijskog i Baskijaca ostalo misterija. Ono što znamo jeste da je reč o jedinom jezičkom izolatu na teritoriji Evrope. To znači da ovaj jezik ne pripada nijednoj jezičkoj porodici, pa samim tim nema nikakve sličnosti sa španskim i ostalim jezicima Iberijskog poluostrva. Baskijski (na španskom vasco/euskera, na baskijskom euskara/euskera) se odlikuje postojanjem brojnih dijalekata, a njegovo normiranje je usledilo tek u XX veku kada je stvoren standardni varijetet euskera batúa, što u prevodu znači „ujedinjeni baskijski jezik”. Danas u Baskiji postoje dva zvanična jezika: španski i baskijski, a u školama se nude tri modela nastave: A, B i D. Dok se u modelu A nastava drži na španskom, u modelu B se španski i baskijski kombinuju, a u poslednjem se nastava drži na baskijskom. Zanimljivo je to da je trenutno najpopularniji upravo model D, što dosta govori o naporima Baskijaca da svoj jezik sačuvaju. Osim toga, najvažniji baskijski gradovi imaju i baskijska imena: Bilbao je Bilbo, Vitoria je Gasteiz, a San Sebastijan Donostia. Na natpisima ulica čitamo kalea umesto španskog calle, a umesto španskog hasta luego (doviđenja) redovno se čuje baskijsko agur.

5. Tradicionalni baskijski sport

Pelota vasca je popularan baskijski sport. Kod nas je poznat pod nazivom pelota, a u prevodu znači „baskijska lopta”. Iako nije nastao na teritoriji Baskije, ovde je stekao veliku popularnost i postao deo tradicije. Igra se tako što učesnici udaraju loptu, a ona treba da se odbije o zid koji se nalazi ispred. Obično se igra udvoje ili učetvoro i postoje različiti modaliteti u zavisnosti od toga da li se lopta udara rukom ili, pak, drugim pomagalima. Utakmice ne traju dugo i veoma su zanimljive za gledanje. Osim ovog, dugu tradiciju imaju i ruralni sportovi kao što je dizanje kamena.

6. Pikasova poznata slika inspirisana baskijskim gradom

Većini je dobro poznata Pikasova slika „Gernika”. Ona simbolično predstavlja sve patnje prouzrokovane ratom, a inspirisana je bombardovanjem baskijskog grada Gernike. Nemački i italijanski avioni, saveznici Franka, bombardovali su ovaj republikanski grad 1937. godine i, pri tome, grad srušili do temelja usmrtivši veliki broj civila. Smatra se da je ovaj napad zapravo bio probna vežba za buduće napade nacista širom Evrope, a da je izbor pao na Gerniku jer je predstavljala simbol baskijskih sloboda i prava koje je Franko želeo da uguši. Pikaso nije želeo da ostane nem na ovaj čin nehumanosti, te je svoj protest izrazio naslikavši jedno od svojih najimpresivnijih dela.

7. ETA

Separatistička organizacija ETA je stvorena u Baskiji za vreme Frankove diktature, a nastavila je da funkcioniše i posle njegove smrti. CIlj joj je bio nezavisna Baskija, a ubrzo po osnivanju se pretvorila u terorističlu organizaciju koja je delala širom Španije, ali i van njenih granica. Danas više ne postoji, a u glavnom gradu Baskije je podignut spomenik posvećen svim njenim žrtvama.

8. Visoke plate i penzije

Danas je Baskija jedna od najbogatijih autonomnih zajednica Španije. Može se pohvaliti najvišom prosečnom penzijom u Španiji, ali i najvišojm prosečnom bruto platom. Uz to ide veoma niska stopa nezaposlenosti i razvijena industrija koja se pre svega bazira na gvožđu odličnog kvaliteta.

9. Mišelinove zvezdice

Osim industrije, ribolov i zemljoradnja predstavljaju važan deo baskijske tradicije. Njena gastronomija je svetski priznata i proslavljena. San Sebastijan je, uz Pariz, jedini evropski grad u kome čak tri restorana poseduju po tri Mišelinove zvezdice, najvrednije kulinarsko priznanje, dok je na celokupnoj teritoriji Baskije dodeljena čak 31 Mišelinova zvezdica. Sve u svemu, baskijska kuhinja, njeno vino, sidra, ukusni pintxos i maštovite kreacije, učiniće vašu gastronomsku turu nezaboravnom.

10. Baskijska prezimena

Prezimena u Baskiji često umeju biti dugačka i komplikovana, pa su dobar materijal za šale i ulaze u poznate stereotipe o Baskiji i Baskijcima. Mnoga od njih se vezuju za kuću iz koje je porodica potekla, te opisuju karakteristike oblasti ili terena na kom je ona izgrađena. Tako, na primer, prezime Agorreta znači „sušno područje”. Danas ova prezimena uveliko prevazilaze granice Baskije, pa su dosta prisutna i u Latinskoj Americi. Naime, baskijski narod je kroz istoriju u nekoliko navrata napuštao svoju domovinu, čemu su doprineli politički događaji poput Građanskog rata u Španiji. Van evropskog kontinenta, najviše Baskijaca živi na teritoriji Južne Amerike.

Kaš što to obično biva, za Baskiju i Baskijce su se vezali određeni stereotepi. Tako se kaže da su veliki radnici, da drže svoju reč, ali i da su grubi i zatvoreni. Ako želite da se bolje upoznate sa stereotipima vezanim za ovu oblast, ali i  za Andaluziju, možete pogledati špansku komediju „Osam baskijskih prezimena” (Ocho apellidos vascos). Ipak, imajte na umu da su to tek stereotepi, a da su putovanja odličan način da se oni razbiju, te da se pronađe neka lična, samo naša istina.Booking.com

4 Comment

  1. Devojke, visooooko podignuta letvica! Vase tekstove valja prevesti na mnoge jezike: kristalno jasni, poucni!
    Razmazili ste nas, vodite racuna…. : ))

    1. Draga Olga, drago nam je što prepoznajete trud i što iskreno uživate u tekstovima! Tek nas čekaju zanimljive teme 🙂 Veliki pozdrav!!!

  2. Baskija očarava, jer je Španija kakvu ne očekujemo i ne zamišljamo, a baskijska gastronomija je nešto posebno. Hvala na članku koji vraća drage uspomene i inspiriše na nova purovanja. M

    1. Upravo tako, potpuno je drugačija, ali neodoljiva 🙂 O hrani da ne pričamo 😀 Čekamo te u Baskiji! Veliki pozdrav 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.