);
Španija pod jezičkom lupom Svakodnevica

Ajmo na pivo

Popularna mesta za okupljanje i druženje među Špancima, barovi su i mesta gde do izražaja lako dolaze kultuloroške razlike, pa se turisti mogu zbuniti, ili čak obeshrabriti u pokušaju da pokažu svoje znanje jezika. Odličan primer za ovo je proces naručivanja piva koji ide ruku pod ruku sa određenim vokabularom i merama koji bi trebalo da savladaš pre nego što se upustiš u avanturu.

Svi već znamo kako to najčešće ide u našim krajevima- tražiš određenu marku točenog ili flaširanog piva i priča se dalje ne komplikuje. Međutim, kako je kultura pijenja piva u Španiji veoma rasprostranjena, pravila igre su malo drugačija, pa da vidimo sa kojim se to „predznanjem ide u (špansku) kafanu“.

Za početak je važno znati da španski jezik ne beži od imperativa, te se on bez problema koristi da nešto tražimo ili zamolimo. Iako se u engleskom izbegava jer ima konotaciju naređivanja, u španskom, naprotiv, doprinosi bliskosti, pa je prirodno koristiti ga u barovima. Dakle, kada naručuješ pivo, nećeš pogrešiti ako započneš ovako: Ponme un(a), Tírame un(a)  ili Échame un(a)…; ako, pak, želiš da persiraš, reći ćeš: Póngame un(a), Tíreme un(a) ili Écheme un(a)…; poner, tirar i echar su od onih glagola koji imaju mnogo značenja, ali ovde znače: „Daj(te) mi/ Sipaj(te) mi“. I ne brini, konobar(ica) se neće uvrediti kada čuje imperativ, a vrlo je moguće da će te preduhitriti pitanjem ¿Qué le/te pongo? iliti Čime da vas/te uslužim?

Pivo se na španskom kaže cerveza, ali će se pri naručivanju od tebe tražiti mnogo veća preciznost. Pre svega, razlikovaćemo točeno (cerveza de barril/de grifo) i flaširano pivo (cerveza embotellada).

1. Točeno pivo

Točeno pivo ide uz merne jedinice i vokabular koji se razlikuju od oblasti do oblasti, pa i sami Španci mogu lako pogrešiti. Ipak, polazna tačka je uvek caña: čaša piva koja u idealnom slučaju meri 200 ml. Iako ova količina varira u zavisnosti od dela Španije gde se služi (u Baskiji je oko 350 ml), pomenuta reč je svima poznata, stoga neće biti iznenađenja ako naručiš ovako: Ponme/Póngame una caña, por favor ili samo: Una caña, por favor.

Sada kada imaš osnovu, treba znati da se takođe mogu naručiti manje ili veće količine od pomenute. Manja količina se ne služi svuda (u Andaluziji je, na primer, nema) i nosi različita imena u zavisnosti od dela Španije: corto, zurito ili penalti. Corto se koristi u Kastilji i Leonu i La Riohi, penalti u Aragonu, dok se u Baskiji čuje reč zurito. Dakle, ako se nađeš u Salamanki i naručiš: Un corto, por favor, dobićeš količinu između 100 i 140 ml.

Sa druge strane, količine veće od caña se razlikuju po imenu, ali i po vrsti čaše u kojima se služe. Ako želiš duplu količinu, naručićeš doble u Madridu (Una doble, por favor), a cañón u Baskiji. U Aragonu se koristi tubo i ima veze sa oblikom čaše koja je visoka i uska; kada smo kod oblika, ljubitelji krigle mogu naručiti una jarra u koju obično staje oko pola litra piva. Najzad, sve više se koristi i pinta, reč koja dolazi od engleskog pint, te podrazumeva sličnu količinu piva (najčešće 568 ml). Ovde nije kraj, jer se za vreme lokalnih fešti služe čaše u koje staje skoro litar piva (tačnije, oko 750ml) i koje, takođe, imaju svoje ime. U Andaluziji su to macetas, u Madridu minis, a još severnije katxis (cachis).

2. Flaširano pivo

Najmanja flaša piva koja se u barovima može naručiti podrazumeva količinu od 200 ml, a nosi naziv quinto ili botellín, dok je u Madridu to botijo. Postoji i flaša od 333 ml, a zove se tercio; u Kataloniji je, pak, zovu mediana, a u Asturijasu media. Najzad, flaša od litra koju možeš kupiti u prodavnici se zove litrona.


© Cerveceros de España

Kao što vidiš, svet piva u Španiji ima sopstvena pravila i terminilogiju, a naručivanje iziskuje određeno predznanje. Imena je puno, neka smo čak i izostavile, a količine variraju od oblasti do oblasti. Dobra stvar je da uvek možeš ići na sigurno i tražiti una caña, a dodaš li na to neki tapas u toku dana i/ili semenke (pipas) u kasnijim časovima imaćeš kompletni doživljaj jednog španskog bara. Živeli!

2 Comment

    1. Obavezno – pivo je jedna od onih stvari koje su bitan deo španskog identiteta i na koje su jako ponosni 🙂 A i poprilično je dobro!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.