);
Andaluzija Putovanja

Ronda, skriveni dragulj Andaluzije

Ronda, gradić smešten na oko 100km severozapadno od Malage,  za nas je bio verovatno najveće otkriće u Andaluziji. Često ostaje u senci većih gradova poput Sevilje, Kordobe i Granade, te ga dobar deo  turista ne upiše u svoju mapu. Velika greška, jer Ronda itekako ima šta da ponudi, a svojim bajkovitom izgledom gotovo svakog ostavlja bez daha. Naime, grad je podignut na steni koju reka Guadalevin preseca na dva dela, čineći prirodnu granicu između novog i starog naselja. Sa litica stene pruža se neverovatan pogled na okolni pejzaž, kao i na sam grad koji je izgrađen u harmoniji sa prirodom koja ga okružuje.

Kratak istorijski pregled

Mada su u blizini grada pronađeni ostaci koji datiraju još iz neolita, Rondu kakvu danas poznajemo osnovali su Rimljani u III veku p.n.e. Nakon kraće vladavine Vizantije i Vizigota, pada u ruke Mavara i ostaje pod njihovom vlašću od 713. do 1485. godine kada je oslobađaju Katolički kraljevi. Iako hrišćani nisi sačuvali veliki deo mavarskog nasleđa, viševekovna muslimanska vladavina je u Rondi, kao i u mnogim drugim gradovima Andaluzije, ipak ostavila traga.

Još jedan važan istorijski momenat jeste takozvani bandolerismo. Bandoleros se mogu definisati kao banditi koji se spuštaju sa planina i napadaju putnike otimajući novac i ostale vrednosti koje pronađu. Međutim, gledano očima naroda iz tog perioda, bandoleros su predstavljali neku vrstu heroja. Kradući od bogatih da bi pomogli siromašnima, suprotstavljajući se plaćanju nepravednih poreza i kažnjavajući izdajnike, ovi banditi su osvojili srca svojih sugrađana. Bili su španska verzija naših hajduka ili engleskog Robina Huda. Uzrok njihove pojave u okolini Ronde u XVIII i XIX veku jeste invazija Francuza pod vođstvom Napoleona koja je sa sobom donela oduzimanje zemlje i siromaštvo. Ruralna sredina poput Ronde, loše povezana sa većim gradovima, kao i brdovit okolni teren bili su idealno mesto za delovanje i skrivanje ovih bandi. Život i avanture mnogih od njih su inspirisali brojne romane, pozorišna dela, grafičke zapise i filmove, te su tako zauvek ostali ovekovečeni.

Šta videti u Rondi

1. Ruta mostova

U Rondi su sačuvana tri mosta: Puente San Miguel, Puente Viejo i Puente Nuevo. Ovaj prvi, takođe poznat i kao Arapski most,  najstariji je i dugo je bio jedini koji je omogućavao ulazak u grad. Iznad njega se nalazi Puente Viejo (Stari most), takođe arapskog porekla, koji je je zapravo bio poznat kao Novi most sve do izgradnje poslednjeg– Puente Nuevo– koji danas nosi taj epitet. Prvi pokušaj izgradnje Novog mosta je bio neuspešan i tragičan– most sastavljen od jednog jedinog luka se srušio nakon svega šest godina od izgradnje i sa sobom odneo pedeset života. Ovaj nesrećni događaj uneo je bojazan među stanovništvo i u velikoj meri uticao na izgled današnjeg mosta. Naime, iako je u međuvremenu mostogradnja dosta napredovala, pa su u Evropi uspešno podignuti mostovi tog tipa, strah lokalnog stanovništva je učinio da se arhitekta Martin de Aldeuela opredeli za konzervativno rešenje–uži luk i potporne stubove visine čak 100m koji se spuštaju sve do reke. Njegova izgradnja je završena 1793. godine, a pošto se koristio kamen izvađen iz same reke Guadalevin, most izgleda kao sastavni deo stena koje spaja.

2. Vidikovci

Duž čitave litice u novom delu grada, od parka Alameda del Tajo, pa sve do Novog mosta, pruža se prelep pogled na slikovit pejzaž koji okružuje grad. U njemu možete uživati sa nekoliko vidikovaca koje od ambisa deli samo jedna ograda. Najpoznatiji je, svakako, Balcón del coño; ova isturena terasica visi nad provalijom i u posetiocima izaziva pomešana osećanja divljenja i straha. Otuda naziv koji podražava spontani uzvik u vidu psovke ¡coño! iliti „u jebote!” koja nam lako može izleteti kada se ovde nađemo. Ko želi, može se nakon prelaska Novog mosta spustiti do mesta odakle se on vidi u potpunosti. U pitanju je još jedan neverovatan vidikovac i verovatno omiljena tačka za fotografisanje. Spust počinje od trga María Auxiliadora i savetujemo da idete u udobnoj obući.

3. Plaza de toros (Arena za borbu sa bikovima)

Smatra se da je ova arena među najstarijim na svetu, a po obimu nadmašuje sve ostale. Ronda se inače smatra kolevkom moderne koride, zbog činjenice da je ovdašnji Fransisko Romero uveo pojedina pravila koja i danas važe. Njegov unuk Pedro Romero, pak, važi za jednog od najvećih toreadora svih vremena. Iako je danas Španija podeljena na pristalice i protivnike koride, ona definitivno predstavlja deo španske kulture, te je za radoznale Ronda pravo mesto da se o njoj sazna nešto više. Ulaznica košta 7€, a sa audio-vodičem 8,5€.

4. Casa/Palacio del Rey Moro (Kuća/Palata mavarskog kralja)

Smatra se da je ova palata podignuta tek u XVIII veku, pa njen naziv pogrešno asocira na period mavarske vladavine. Ipak, u svojoj unutrašnjosti čuva jednu vrstu bunara iz XIV veka koji jeste mavarskog porekla. Reč je o složenom sistemu koji se spušta sve do reke Guadalevin i koji je izgrađen prateći prirodnu vertikalnu pukotinu. Dugi niz godina je ovo mesto bilo jedini izvor vode u gradu. Kroz ovaj lavirint nas vodi preko 200 stepenika, ali pogled na kanjon sa dna bunara je svakako vredan truda. Ulaznica: 5€.

5. Šetnja starim delom grada

U starom delu grada uživajte šetajući uskim uličicama koje vode do Trga vojvotkinje Parsent (Plaza Duquesa de Parcent), verovatno najlepšeg u Rondi. Glavni simboli ovog trga su Skupština grada i crkva Santa María La Mayor, a ako se umorite, osveženje možete potražiti u nekom od obližnjih barova. U blizini se nalazi i Museo del Bandolero za one koje zanima istorija ovih španskih „hajduka”.

6. Stare mavarske zidine

Ronda je bila jedan od najbolje utvrđenih mavarskih gradova i među poslednjima koje su Katolički kraljevi osvojili u toku Rekonkiste. Stare zidine još uvek stoje kao svedok odolevanja Ronde brojnim pokušajima njenog osvajanja.

7. Baños árabes (Tursko kupatilo)

Još jedan trag islamske kulture jeste Tursko kupatilo koje je, zajedno sa onim u Haenu, najbolje očuvano na Iberijskom poluostrvu, a možda i u Evropi. Potiče iz XIII veka  i čine ga tri sale: hladna, mlaka i topla. Osim toga, delimično su očuvani kotlovi, kao i sistem za sprovođenje vode kojim se grejao pod. Ulaznica: 3,5€, mlađi od 14 godina besplatno. Studenti mlađi od 26 godina i penzioneri: 2,75€.

8. Jardines de Cuenca (Vrtovi Kuenke)

Ovi vrtovi se nalaze na litici kanjona i raspoređeni su u vidu terasa između Starog i Novog mosta. Posvećeni su Rondinom gradu pobratimu Kuenki. U njima se pogled na kanjon prepliće sa mirisima raznovrsnog bilja, te predstavljaju pravo zadovoljstvo za oba čula.

Takođe prilažemo predlog rute koja obuhvata sve tačke od interesa i koju smo i same pratile prilikom posete ovom gradu.

Ukoliko posećujete Andaluziju, provesti jedan dan u Rondi je naša topla preporuka. Njena jedinstvena lokacija na steni presečenoj kanjonom, neverovatan pogled koji oduzima dah, grandiozni Novi most, kao i bogata istorija, definitivno su vredni posete. Za one koji su već posetili ovaj gradić, pitanje: Šta ste vi izgovorili kada ste se našli na balkonu del coño?


Za kraj, ostavljamo par korisnih informacija o restoranima i prevozu do Ronde.

Kako doći u Rondu

  • Autobus: Ronda je dobro povezana autobuskim prevozom sa Malagom (2h) i Seviljom (2-3h) http://www.damas-sa.es/index.php/rutas-y-horarios/.
  • Voz: Takođe se može stići vozom iz Madrida, Sevilje, Malage, Granade i Kordobe, ali satnica ne dozvoljava odlazak i povratak istog dana. http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html
  • Bla-bla car: Aplikacija putem koje možete rezervisati vožnju kolima sa nekim ko putuje iz ličnih potreba. Upotreba bla-bla car-a je u Španiji široko rasprostranjena i bezbedna, a cene su često povoljnije od autobuskih karata. https://www.blablacar.es/
  • Naravno, rent-a-car je takođe jedna od opcija.

Gde jesti

Ako poželite pauzu za ručak, možete posetiti neki od sledećih restorana:

  • Carmen la de Ronda. Bar-restoran na vrlo zgodnoj lokaciji za turiste (Plaza Duquesa de Parcent 10), ali popularan i među lokalcima. Cena porcije: 8-10€.
  • Almocabar. Nalazi se malo van turističke rute (Plaza Ruedo Alameda 5), te ćete turiste teško sresti u ovom restoranu. Hrana je odlična i za nijansu skuplja nego u Carmen la de Ronda.
  • El Lechuguita. Ukoliko ste više raspoloženi za tapas, ovaj bar je pravo mesto za vas. Povoljne cene i ukusna hrana u blizini Novog mosta (Calle Virgen de los Remedios 35).
  • Sladokuscima predlažemo da probaju yemas del Tajo, tipičnu poslasticu na bazi žumanceta i šećera koja se pravi samo u Rondi. Najpoznatija poslastičarnica je Las Campanas (Plaza del Socorro) u blizini Arene za borbu sa bikovima.Booking.com

6 Comment

  1. Divim se samo ljudskoj dobroti i ljudskom umu. Ne znam koliko dobrote ima u Rondi ali ove su me gradjevine fascinirale! Dobre fotografije, prikaz ponude: sazeto, zanimljivo… Odlican tekst.

  2. Žao mi je što nisam posetila Rondu kada sam bila u blizini. Hvala na veoma zanimljivom i korisnom tekstu. Sigurno će poslužiti kada jednog dana budem posetila ovaj divan gradić. Pozdrav, M

    1. Nadamo se da ćete se uskoro opet naći u blizini i da će Vam ovaj tekst biti dobar vodič u otkrivanju Ronde! Hvala na inspirativnom komentaru. Veliki pozdrav! ?

  3. Bravo devojke! Zanimljiv tekst i (pošto sam ja profa) moram da primetim, vrlo lepo napisan, a vićete znati zašto to kažem! Baš me raduje što ste tako vredne. Samo nastavite!!!

    1. Draga profesorka, mnogo nam je drago da Vam se tekst dopao; to nam daje vetar u leđa i motivaciju da nastavimo 🙂 Veliki pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.