);
Baskija Putovanja

San Sebastijan, letovalište dostojno kraljeva

Danas se izmeštamo u San Sebastijan, gradić na obali Biskajskog zaliva. Njegovo baskijsko ime glasi Donostia, a oba se vezuju za Svetog Sebastijana, gradskog zaštitnika. Prema ovom gradu bili su darežljivi i priroda i čovek, pa se ponosi prelepim plažama i raskošnim zgradama građenim od druge polovine XIX veka. U tom periodu ga je španska kraljica Marija Kristina izabrala za letnju rezidenciju, što ga je ubrzo pretvorilo u aristokratsko letovalište poznato širom Evrope.

Popularnost ovog morskog mesta održala se do danas, a tome su doprineli i međunarodni filmski festival koji se ovde organizuje svakog septembra, džez festival, kao i vrhunska kuhinja. Naime, prema nekim podacima, San Sebastijan je svetski grad sa najviše Mišelinovih zvezdica po metru kvadratnom. Dobar je izbor za višednevni odmor, ali ga je moguće obići i za jedan dan.  Naoružaj se radoznalošću, pa da počnemo…

Kako provesti vreme u San Sebastijanu?

1. Prati tok Urumee i upoznaj njene mostove

 

Rečica Urumea (Urumea) tiho se probija kroz grad na svom putu do Kantabrijskog mora. Krasi je 6 mostova koji se nižu od novijih i modernijih ka onim starijim i bližim centru. Rutu možeš započeti od autobuske stanice koja je smeštena pod zemljom, a čiji izlaz gleda na Most Marije Kristine (puente de María Cristina), najraskošniji od svih. Nekome će delovati kičasto, ali nama se dopao i iznenadio nas spojem materijala, boja i motiva (obrati pažnju na skulpturu zmaja). Prateći šetalište napravljeno sa obe strane reke, proći ćeš najstariji most koji nosi ime Svete Kataline (puente de Santa Catalina), velelepni hotel sa pet zvezdica, kao i zgradu pozorišta u kojoj se nekada održavao filmski festival. Kada stigneš do poslednjeg  mosta zvanog Most Suriole (puente de Zurriola), zastani i uživaj u pogledu na ušće i na moderni kongresni centar Kursaal u kome se danas održava pomenuti filmski festival.

2. Vrati se u prošlost šetajući Starim gradom

 

Smešten u podnožju brda Urgulj, Stari grad se odlikuje uskim uličicama i brojnim barovima. Nekada je bio opasan zidinama čija su se vrata uveče zatvarala, a oni koji nisu stizali na vreme ostajali bi zarobljeni van grada. One su srušene u drugoj polovini XIX veka kako bi grad mogao da se otvori i razvija. Dok šetaš ovim delom pronađi Ulicu 31. avgust. Znaš li zašto se tako zove? U San Sebastijanu su se na taj dan 1813. godine Španci i Englezi sukobili sa Napoleonovim trupama i pobedili, ali nisu mogli to da proslave jer je požar zahvatio čitav grad. Jedina ulica koja je izbegla vatru je upravo Ulica 31. avgust koja danas imenom podseća na ovaj tužni datum. Još jedan simbol ovog dela grada je Trg Konstitusion (Plaza de la Constitución) koji je nekada služio kao arena za borbu s bikovima. Tome svedoče žučkasti balkoni obeleženi brojevima sa kojih je publika posmatrala spektakl. Na trgu se nalazi i stara zgrada Skupštine grada koja danas služi kao biblioteka.

Pre nego što nastaviš ka obali, ne propusti da vidiš crkvu Svetog Visentea (iglesia de San Vicente) i noviju crkvu Svete Marije (iglesia de Santa María del Coro) ukrašenu baroknom fasadom.

3. Zaljubi se u grad sa morskog šetališta

Kantabrijsko more zapljuskuje tri prelepe gradske plaže smeštene nedaleko od Starog grada. Tik uz obalu je izgrađeno šetalište koje kreće od planine Urgulj i vodi te sve do Ondarete, poslednje plaže u nizu. Sa njega se pruža neverovatan pogled na okolni pejzaž i na deo grada izgrađen uz obalu. Plaža Suriola (playa Zurriola), prva po redu, nazire se desno od šetališta. Prepuštena je snazi okeana i poznata po jakim talasima, te je odličan izbor za ljubitelje surfa. Ako želiš da skreneš sa rute, možeš prošetati do same plaže i sesti na poznati zidić el muro gde se lokalna omladina opušta i uživa u pogledu.

Ako ti je, pak, dovoljno da je osmotriš izdaleka i odlučiš da pratiš šetalište, stići ćeš do gradske luke koju krase ukotvljeni brodići i bele kućice. Ovde se nalazi i gradski akvarijum u kome osim raznoraznih morskih životinja možeš videti skelet kita ulovljenog 1878. godine.

Šetalište se nastavlja i vodi te do plaže La Konća (playa La Concha), ušuškane u istoimenom zalivu čije ime u prevodu znači školjka. Njene mirne vode načičkane beličastim jedrilicama, zlatasti pesak, raskošne zgrade koje je okružuju, te pogled na zeleno ostrvo  Svete Klare (isla de Santa Clara) i planinu Igeldo (el monte Igueldo) pretvorile su je u simbol grada. U ovom delu šetališta pažnju privlači elegantna bela ograda koja je u tonu sa spa centrom Biser (La Perla), starim više od jednog veka. Pomenuti centar ima dugu tradiciju lečenja hidroterapijom, kao i restoran u kome se možeš osvežiti uz prijatan pogled. Ovde se nalazi i nova Skupština grada, pompezna zgrada čija je istorija vrlo zanimljiva. Naime, zgrada je sagrađena još za vreme kraljice Marije Kristine i tada je služila kao kazino, popularan među aristokratijom koja je posećivala letovalište. Kao skupština počinje da se koristi od 1947. godine, zamenivši onu na Trgu Konstitusion. Ako odlučiš da napraviš pauzu i okupaš se na La Konći, imaj u vidu raspored plime i oseke. U vreme plime se nivo mora iznenađujuće brzo povećava, toliko brzo da u jednom trenutku mirno čitaš knjigu na peškiru, a već u narednom spasavaš mokre stvari i trčiš ka suvom delu plaže.

Ako, pak, nastaviš šetalištem, izbliza ćeš videti prelepe zgrade izgrađene na brežuljku uz šetalište. Među njima se ističe palata Miramar (Palacio Miramar) koja je služila kao letnja rezidencija kraljevske porodice. Put vodi do poslednje plaže zvane Ondareta (playa Ondarreta). Na njenom kraju se nalaze tri skulpture umetnika Eduarda Ćiljide (Eduardo Chillida), nazvane Češalj vetra (Peine del Viento). Ove čelične skulpture ugrađene u stene „češljaju vetar pre nego što će ući u zaliv”, a kada ima talasa, pred očima gledalaca odvija se pravi spektakl.

4. Uživaj u pogledu sa gradskih vidikovaca

Brda Igeldo i Urgulj nadvisuju grad i pružaju nam mogućnost da ga zavolimo i iz druge perspektive. Igeldo (Igueldo) se nalazi kod plaže Ondareta, a do vrha se stiže starinskom uspinjačom (povratna karta 3,15 evra). Odatle se pruža spektakularan pogled na plaže, Stari grad i ostrvo Svete Klare.

Urgulj (Urgull) pruža drugačiju sliku i pogled na suprotnu stranu grada. Ovo brdo je imalo strateški položaj u odbrani grada, pa još uvek čuva ostatke gradskih zidina i topove. Do vrha je potrebno oko pola sata, a prvo na šta nailazimo je Groblje Engleza (Cementerio de los Ingleses) gde su sahranjeni vojnici pali u bici protiv Napoleona 1813. godine.  Na vrhu brda se nalazi zamak iz XII veka nazvan Castillo de la Mota, kao i statua Hrista Sagrado Corazón, visoka preko 12 metara. Pogled na grad i more je predivan, a u zimsko vreme oni hrabriji odavde mogu gledati ogromne talase koji zapljuskuju šetalište.

5. Utoli glad ukusnim pinćosima

Već smo pomenule značajno mesto koje San Sebastijan zauzima u kulinarskom svetu, a Stari grad je pravo mesto da to i potvrdiš. Ulice prepune barova i restorana pozivaju na gastronomsku avanturu punu prijatnih iznenađenja i novih ukusa. Ako ceniš kreativnost u kuhinji i želiš da probaš nagrađivane pinćose, bar Zeruko je pravi izbor. Cene pinćosa se kreću od 3 evra pa naviše, a mi preporučujemo tosta de bogavante, sendvič zalogaj sa hlapom, jednom vrstom raka. Još jedan od poznatih barova je La cuchara de San Telmo koji takođe služi odlične pintxos. Najzad, ako želiš da jedeš na miru u nekom od restorana sa pristupačnijim cenama (za baskijske standarde), preporučujemo restoran Araba Etxea gde se za 15 evra dobije dnevni meni sa predjelom, glavnim jelom (preporučujemo svežu ribu) i dezertom.

Ako su ti dosadila tipična morska letovališta i želiš nešto drugačije, toplo ti preporučujemo San Sebastijan. Ovaj grad sa upečatljivim pejzažom i divnim peščanim plažama nudi i nešto više: bogatu istoriju i aristokratski duh prošlih vremena, kulturu i gastronomiju. Ipak, imaj u vidu da leti vrvi od turista, pa ako ne voliš pretrpane plaže možeš da ga posetiš na proleće ili u septembru.Booking.com

Kako stići u San Sebastijan

Avio prevoz: U prečniku od 100km od grada nalaze se čak tri aerodroma, od kojih su dva međunarodna. Postoje direktne autobuske linije sa sva tri aerodroma do centra San Sebastijana.

Na 20km od grada se nalazi aerodrom San Sebastian koji nudi letove ka Madridu i Barseloni. https://www.sansebastianturismo.com/images/comun/bus-aeropuerto-san-sebastian-t1pdf.pdf

Na udaljenosti od 100km se nalazi aerodrom Bilbao povezan sa celom Evropom. https://www.sansebastianturismo.com/images/comun/bus-aeropuerto-bilbao.pdf

Poslednja opcija je francuski aerodrom Biarritz na oko 40km, sa različitim francuskim, međunarodnim i low-cost kompanijama. https://www.sansebastianturismo.com/images/comun/bus-aeropuerto-biarritz.pdf

Postoji i direktna linija sa terminala 4 aerodroma Barajas u Madridu (oko 5,5h). www.alsa.es

Voz: Železnička stanica se nalazi u samom sentru grada i povezana je sa brojnim španskim gradovima poput Madrida i Barselone, ali nudi i međunarodne linije ka Parizu i Lisabonu. Euskotren je lokalna baskijska železnička mreža, takođe dobro razvijena.

http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html (Španija)

https://www.sncf.com/en (Francuska)

http://www.euskotren.eus/es (Baskija)

Autobus: Autobuski prevoz je zgodan pre svega za kretanje unutar same Baskije. Autobuska stanica je podzemna i u zavisnosti od destinacije karte se kupuju ili na šalteru ili kod vozača u samom autobusu. Osim toga, ovde možeš iznajmiti ormarić i ostaviti svoj prtljag, ukoliko je potrebno. Cena je oko 5 evra, ali su ormarići dovoljno veliki i za 2-3 osobe u zavisnosti od količine prtljaga.  Najveći autobuski prevoznik je Lurraldebus. http://www.lurraldebus.eus/

2 Comment

  1. U medjuvremenu sam pogledala neke slicne blogove i to na mnogo poznatim, ( i citanim), sajtovima. Mozda zbog upadanja u rutinu, kao pcelica koja leti sa cveta na cvet, bile su mi to price sa malo duse… Istina, tesko je biti sasvim nov i svez kad je materija prezvakana n puta. Vasi tekstovi to jesu. Eto, cetvrtak je moj dan za putovanje! Hvala. : ))

    1. Drago nam je da uspevamo da prenesemo atmosferu (i našu ljubav prema Španiji). Mnogo Vam hvala na divnom komentaru. Pozdrav!!! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.