);
Galisija Putovanja

Šta ne propustiti na severozapadu Španije (I): Santiago de Compostela

Oduvek smo želele na proputovanje severozapadnim delom Španije, pa smo na kraju Erazmus razmene rešile da se počastimo i ostvarimo zamisao. Kada pogledamo unazad, imale smo više sreće nego pameti jer smo na putovanje krenule sa mnogo ushićenja, ali smo neke stvari (čitaj prevoz) prepustile slučaju. I definitivno nam se posrećilo, jer smo uprkos kombinovanju svih mogućih prevoznih sredstava (BlaBlaCar, voz, avion, autobus) uspevale da bez većih problema stignemo na željeno odredište. Početnička sreća ili ne, nikad nećemo saznati…No, važan je rezultat koji tekućih nedelja delimo sa tobom. Počinjemo od našeg prvog odredišta i verovatno najpoznatijeg grada ove regije.

Santiago de Compostela

Koja ti je prva asocijacija na Santijago de Kompostelu? Pre nego što smo obišle ovaj grad za nas je to bio Camino de Santiago. Sada su to još i crkve, pulpo a la gallega, galebovi i magična promena vremena. Ali, krenimo iz početka…

Santijago de Kompostela je smešten na krajnjem severozapadu Pirinejskog poluostrva i prestonica je autonomne zajednice Galisije (Galicia). Ipak, epitet prestonice ga nije učinio toliko poznatim koliko činjenica da prema verovanju ovde leže mošti apostola Jakova (Santiago). Zato je grad od srednjeg veka odredište mnogobrojnih hodočasnika koji prate poznatu rutu Camino de Santiago. Važno je ovo imati na umu, jer su hodočasnički simboli na svakom koraku. Počev od tabli i znakova, preko suvenira u vidu školjke ili štapa, pa do samih gradskih spomenika. Mnogo je jeftinog smeštaja, poput albergues (hosteli), koji se tradicionalno povezuju sa hodočasnicima i doprinose šarmu grada. Sobe su prostrane, sa puno kreveta na sprat, a kupatilo se, naravno, deli. Mi smo se odlučile baš za ovakav smeštaj, jer smo želele da osetimo bar delić posebne hodočasničke atmosfere kojom grad odiše. Ako se i ti odlučiš za nešto slično, zaboravi na privatnost i komoditet i spremi se za upoznavanje novih ljudi iz raznih delova sveta.

Prvog jutra u Santijagu, umesto gugutki i golubova, probudio nas je zvuk galebova. To nismo očekivale, pa nam se urezalo u sećanje. Rano smo krenule u obilazak, ali vreme nije obećavalo. Izmaglica, oblaci i vlaga – ništa čudno za ovaj deo Španije. Ipak, ono što nas je iznenadilo je brzina kojom su se ti isti oblaci i magla povukli, sunce granulo, a mi osetile pravo leto u gradu. Isti model smo primetile i u ostalim mestima kroz koja smo prošle. Dakle, jutro je možda pametnije od večeri, ali za pravu prognozu strpi se do podneva…

Šta videti?

1. Catedral de Santiago i Plaza del Obradoiro

Santijago de Kompostela je definitivno grad crkvi. Ni same ne znamo koliko smo ih videle, neke skrivene među zgradama, neke podignute na čistini. Ipak, najčuvenija i najuočljiva je glavna katedrala Catedral de Santiago, okrenuta ka trgu Plaza del Obradoiro. Ovaj biser romaničke umetnosti izgrađen je između XI i XIII veka, u čast apostola Jakova čiji posmrtni ostaci prema predanju tu leže. Samim tim, mnogi hodočasnici svoj put završavaju upravo ovde. Jedna od najzanimljivijih detalja koje češ videti u crkvi je ogromno kandilo zvano Botafumeiro. Kada kažemo ogromno, mislimo na više od 60 kg teško posrebreno kandilo koje se puni sa skoro pola kilograma tamjana. Moguće ga je videti u funkciji tačno određenih dana tokom godine i predstavlja pravi spektakl. Sreća je u našem slučaju umešala svoje prste, pa uspesmo da ga vidimo na delu.

Što se tiče spoljnog dela, preporučujemo da obrneš krug oko katedrale i proučiš njenu fasadu. Kada završiš sa slikanjem, obrati pažnju na trg Plaza del Obradoiro i okolne zgrade. Tu je Parador Hostal de los Reyes Católicos, poznati hotel koji je nekada služio za zbrinjavanje hodočasnika posle dugog puta. Videćeš i Skupštinu grada Pazo de Raxoi, kao i Colegio de San Xerome, sedište rektorata.

2. Plaza da Quintana i Plaza de Platerías

Smešten iza katedrale, trg Plaza da Quintana nudi boemsku atmosferu, a ako svratiš uveče, obavezno potraži „Senku hodočasnika“ (La sombra del peregrino). Naime, kada se upali ulično osvetljenje, na zadnji zid katedrale padne senka koja liči na hodočasnika. Prema jednoj legendi, radi se o svešteniku koji, prerušen u hodočasnika, uzalud čeka da stigne devojka sa kojom je hteo da pobegne i započne novi, slobodan život. Još jedan lep trg koji se graniči sa katedralom i koga treba staviti na listu je Plaza de Praterías.

3. Rúa do Franco / Rúa do Vilar / Rúa Nova

Istraživanje ulica novog grada je jedna od naših omiljenih aktivnosti kad putujemo. Šetajući ovdašnjim centralnim ulicama, zadivile su nas okolne fasade sporadično ukrašene samoniklom travom i mnogobrojni portici – savršeno sklonište za kišno vreme. Ako se pitaš koje ulice ne treba zaobići, to su svakako Rúa do Franco, Rúa do Vilar i Rúa Nova. Dok prolaziš ovom prvom, obrati pažnju na Colegio/Pazo de Fonseca, nekadašnje sedište Univerziteta. Ne propusti da uđeš i prošetaš baštom. Ako želiš poseban doživljaj, od Rúa do Vilar do Rúa Nova možeš stići preko Callejón de Entrerruas, najuže uličice u gradu (nije za klaustrofobične).

4. Plaza Cervantes

Ovaj ljupki trg danas čini jednu od glavnih tački za nalaženje, a ranije su tu bile smeštene Skupština grada i pijaca. Do njega se može stići preko Porta do Camiño, nekadašnjeg glavnog ulaza za hodočasnike koji su pristizali Francuskim putem (Camino francés).

5. Parque de Alameda

Za sve ljubitelje zelenila, u gradu postoji nekoliko lepih parkova, a jedan od najpoznatijih je svakako Parque de Alameda, sa divnim pogledom na centar i katedralu.

6. Museo do Pobo Galego

Ako želiš bolje da upoznaš život i običaje galisijskog naroda, poseti etnografski muzej Museo do Pobo Galego, smešten u nekadašnjem manastiru Convento de Santo Domingo. Ovde možeš videti i spektakularne spiralne stepenice iz XVII i XVIII veka.

Šta jesti?

Galisija se diči bogatom kuhinjom koja obiluje morskim plodovima. Ima mnogo kvalitetnih restorana i barova, a mi posebno preporučujemo pulpo a la gallega iz restorana Los sobrinos del padre, la casa del buen pulpo. Najbolja hobotnica ikada! Ako si uvek u potrazi za lokalnim slatkišima, ne propusti kolač tarta de Santiago. Najzad, pijace su odlična mesta da se upoznaš sa lokalnim kulinarskim običajima, a u Španiji je dosta njih pravo malo arhitektonsko blago. To je slučaj i sa ovdašnjom pijacom Mercado de Abastos, koju je najbolje posetiti u jutarnjim časovima.

Dok se pozdravljamo sa ovim malim, ali autentičnim gradom smeđih tonova, ne napušta nas osećaj da ćemo se ponovo vratiti. Iza nas ostaju mnogobrojne crkve, galebovi i Univerzitet (rekosmo li da je Santijago univerzitetski grad?), a mi hitamo ka severu, prepune utisaka i očekivanja…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.