);
Svakodnevica

Vamos a la playa…

Jedna od asocijacija na Španiju su svakako plaže, što ne čudi s obzirom na blizu 6000 km obale kojom se ova zemlja može podičiti. Okupana Atlantskim okeanom i Sredozemnim morem, Španija pruža mogućnosti koje mogu zadovoljiti različite ukuse: peščane ili kamenite plaže, turstičke ili one netaknute, okružene planinama ili palmama…Pošto je leto konačno stiglo i mnogi planiraju odmor, danas ćemo se upoznati sa nazivima nekih od najpoznatijih španskih obala i objasniti razliku između playas i calas.

Za one koji žele da osete snagu okeana i da se kupaju u hladnijim vodama, tu su Kanarska ostrva sa neobičnim vulkanskim plažama, kao i obala Atlantskog okeana na severu i jugozapadu Španije; naravno, i tu ima razlika jer je na severu poluostrva klima kišovitija, temperature su niže, a plaže na koje ćeš naići zelenije, okružene brdima ili su deo šarenih ribarskih seoceta. Južne atlantske plaže su, pak, sunčanije i oivičene drugačijim pejzažima.

Severna obala (costa) obuhvata Galisiju, Asturijas, Kantabriju i Baskiju. Ako krenemo od zapada ka istoku, prvo se susrećemo sa stenovitom galisijskom obalom pod nazivom Rías Altas i Rías Bajas; krase je jedinstvene plaže poput poznate Playa de las Catedrales. Sledi Costa Verde što u prevodu znači Zelena obala; reč je o obali Asturijasa čije ime lepo oslikava pejzaže koji dominiraju u ovom delu Španije. Sledeća je Costa de Cantabria, obala Kantabrije sa plažama koje ulepšavaju prestonicu Santander i ostatak regije. Poslednja u nizu je Costa vasca, baskijska obala o kojoj više možeš čitati na sledećem linku.

Južna atlantska obala zapljuskuje provincije Uelve i Kadisa na jugozapadu Andaluzije; njeno ime je Obala svetlosti iliti Costa de la Luz. Stanovnici ovih prostora sa ponosom ističu da se takva svetlost retko gde može naći, a u njenu posebnost smo se i same uverile. Dominantna je beličasta boja ribarskih seoca i dugih peščanih plaža uz kontrast zelenih palmi i borova. Jedna od najistaknutijih je svakako Playa de Bolonia sa poznatim peščanim dinama.

Ipak, sudeći po lokaciji najpoznatijih španskih letovališta i turističkoj ponudi na našim prostorima, sredozemna obala Španije je mnogo posećenija, a obuhvata Balearska ostrva, jugoistok Andaluzije i zapad poluostrva. Istaknute obale su:

Costa del Sol: veliki deo Sunčane obale obuhvata provinciju Malage gde se ističe luksuzno letovalište Marbelja; peščane plaže, mnogo sunčanih dana u godini i topla voda svake godine privlače veliki broj turista. U Andaluziji nam još ostaju obala Granade koja se naziva Costa Tropical (zbog tropskog voća koje ovde uspeva) i obala Almerije, Costa de Almería.

Cela zapadna obala Španije takođe izlazi na Sredozemno more, počevši od obale Mursije koja se nastavlja na Almeriju i nosi naziv Costa Cálida. Napredujući ka severu, stižemo do Alikantea koji se može pohvaliti popularnim plažama i letovalištem Benidorm, a njegova obala se naziva Costa Blanca, to jest Bela obala. Najzad, verovatno najpoznatija među našim turistima je Costa Brava, obala provincije Đirone na krajnjem severozapadu poluostrva. Njeno ime svedoči o nemirnom moru koje zapljuskuje ovdašnje plaže.

Kako bismo kreirali odmor koji nam godi, osim odabira prave regije važno je znati razliku između playas i calas. Naime, dok plaža (playa) obično zauzima veću površinu i turistički je više eksploatisana, cala ili uvala podrazumeva ušuškani zaliv manjih razmera, nekada teže pristupačan i sa manje turista. Neke od najpoznatijih se nalaze na Balearskim ostrvima, poput Cala Turqueta ili Caló des Moro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.