);
Svetkovine

Tri mudraca (Reyes Magos) donose novogodišnju čaroliju

Španija je ostala jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj anglosaksonska kultura Deda Mraza nije uzela maha. Ovde novogodišnje poklone obično ne donosi dobro poznati deka obučen u crveno uz pomoć vilenjaka i irvasa, u noći između 24. i 25. decembra. Kako se praznici bliže kraju i deca u drugim zemljama nevoljno čekaju ponovni početak škole, kod španskih mališana ushićenje raste. O čemu je tačno reč?

Šestog januara Španija slavi praznik Tri mudraca, poznat još i kao Tri kralja ili Biblijski magi (Reyes Magos), koji su prema predanju došli iz dalekih zemalja sa istoka da se poklone novorođenom Isusu. Melhior, Baltazar i Kaspar su mu darovali tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i smirnu (jedna vrsta mirisne smole) kao čoveku. U Španiji su upravo ova tri mudraca zadužena za donošenje novogodišnjih poklona, pa da vidimo koji običaji prate ovaj veliki praznik.

Tri mudraca stižu dan ranije, 5. januara, kada svečana povorka (Cabalgata de los Reyes) prolazi kroz maltene svako špansko selo i grad. Povorka je sačinjena od junaka crtanih filmova, klovnova, biblijskih likova i muzičara, a tri mudraca se nalaze na začelju kolone. Deca u pratnji roditelja se okupljaju da ih pozdrave, željno iščekujući slatkiše i ostale manje poklone koje bacaju svi učesnici povorke. Osim toga, mnogi mališani koriste priliku da predaju svoje pismo sa listom želja. Običaj je da u pismu objasne da su bili dobri u protekloj godini, te da su zato zaslužili da im se ispune želje i donesu pokloni.

Nakon povorke odlaze svojim kućama i pred spavanje svako ostavlja jedan par cipela pored vrata ili prozora. To je mudracima znak gde da ostave poklone, kao i koliko osoba treba da daruju u svakom domu. Kako su došli iz daleka i prevalili veliki put, Španci im, kao dobri domaćini, takođe ostavljaju okrepljenje u vidu slatkiša, mleka ili vina, a njihovim kamilama posudu sa vodom. Kada osvane 6. januar, deca ushićeno otkrivaju da su posude sa slatkišima i pićem ispražnjene, a da su pokloni najzad tu. Za one koji nisu bili dobri, mudraci ostavljaju takozvani slatki ugalj (carbón dulce), jednu vrstu slatkiša koji izgledom podseća na ugalj. Verovatno je svako dete makar jednom u životu strepelo da ga ne dobije. Ako ništa drugo, razočaranje je barem slatko.

Tu je i još jedna slatka tradicija u vidu roscón de Reyes, jednog vrsta slatkog testa u obliku prstena ukrašenog kandiranim voćem i listićima badema. Smatra se da izgledom podseća na krune tri mudraca okićene draguljima ili na njihove veličanstvene odore. U sredini može biti filovan šlagom, kremom od vanile ili čokolade, a obično krije i figuricu kralja, kao i zrno boba. Kolač se seče na jednake delove i deli među članovima porodice. Onaj ko pronađe figuricu, tog dana bude krunisan za kralja i imaće sreće u novoj godini, dok onaj u čiji tanjir zapadne zrno boba mora da plati kolač. Figurica neodoljivo podseća na naš običaj novčića u božićnoj česnici, zar ne?

Za kraj da kažemo da se u nekim porodicama u poslednje vreme primio zapadnjački običaj, te Deda Mraz dolazi u posetu za Božić. On obično ostavlja neke manje poklone, dok je glavno dešavanje ipak sačuvano za 6. januar. Takođe, određene oblasti u Španiji imaju sopstvene verzije Deda Mraza poput drvoseče, ribara, pa čak i cepanice drveta!

Mi smo ubeđene da ove godine nećemo naći ugalj u svojoj cipeli, a nadamo se da ste i svi vi dobili sjajne poklone, ko god da vam ih donosi!

P.S. I novogodišnja rasveta često simbolizuje ovaj praznik, pa se, na primer, mogu naći ukrasi u vidu kruna.

2 Comment

    1. Vaistinu se rodi draga Olga! Sve najbolje u novoj godini, a mi ćemo se potruditi da Vam svojim tekstovima i dalje nudimo prozor u neki drug svet 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.