);
Andaluzija Putovanja

Uelva, tamo gde caruje priroda

Da li voliš da putuješ utabanim stazama ili često skreneš sa poznatih turističkih ruta? Ako si ovaj drugi tip, sigurno ti se dešavalo da neočekivano otkriješ neko posebno mesto, pa se zapitaš zašto ti je toliko trebalo da dođeš… Koliko smo samo puta to isto pomislile dok smo upoznavale Uelvu, provinciju na krajnjem zapadu Andaluzije!

Iako ne tako popularna među Špancima i prilično nepoznata među turistima, Uelva (Huelva) krije neverovatne prirodne lepote; ovu oblast ne samo da krase neke od najlepših plaža Andaluzije, već i mnogi drugi jedinstveni pejzaži koji će te ostaviti bez daha. Ruta koju danas pratimo počinje u planinskim oblastima na severu i pravom linijom se spušta do samog okeana, a upotpunjuju je razne zanimljivosti o kojima će tek biti reči.

Arasena i „Pećina čuda“ (Aracena y la Gruta de las Maravillas)

Ovo magično selo zaslužuje da se nađe na tvojoj listi iz više razloga. Smešteno u oblasti planinskog venca Sierra de Aracena, deo je poznate rute iberijske pršute (Ruta del Jamón Ibérico) koja radoznalima otkriva ceo proces nastanka ove španske poslastice. Unutar pomenute rute je i selo Habugo (Jabugo), dom najcenjenije pršute koja nosi oznaku geografskog porekla (jamón DOP Jabugo). Ako želiš da saznaš nešto više o temi, možeš posetiti muzej u Araseni (Museo del Jamón Ibérico), ili fabriku Jamones Eiriz koja organizuje ture u hrastove šume u kojima se odgajaju svinje. Ako te, pak, to manje interesuje, da kažemo da se pod ovim selom nalazi prelepa pećina koja će definitivno zakupiti tvoju pažnju. Ukrašena plavičastim jezercima, stalaktitima i stalagmitima, Gruta de las Maravillas je postala simbol sela čim je otvorena za javnost 1914. godine. Inače je otkrivena krajem XIX veka, a legenda kaže da ju je pronašao pastir dok je tražio izgubljeno jagnje.

Pored pećine, poznata turistička atrakcija je i zamak iz XIII veka, nekadašnje muslimansko utvrđenje. Uz zamak je u istom periodu izgrađena crkva, Iglesia de Nuestra Señora del Mayor Dolor, čiji je toranj podignut po ugledu na seviljansku Hiraldu (Giralda).

Najzad, poseban je doživljaj prošetati kaldrmisanim uličicama, izgubiti se među belim kućama i  usput otkriti neke od centralnih tački sela kao što su Plaza Alta, Plaza de la Gruta de las Maravillas i Iglesia de la Asunción. Arasena je poznata i po izradi posuđa, pa ovde možeš kupiti unikatne komade od gline ili keramike.

Praktični saveti:

Kako stići? Nalazi se na oko sat vremena vožnje od Sevilje, sat i po od grada Uelve i na oko pet sati od Madrida.

Ulaznice? Ture u unutrašnjost pećine se organizuju svakodnevno, ulaznicu možeš kupiti na licu mesta i odabrati satnicu ture, ili, pak, online na sledećoj adresi: https://articketing.vocces.com/. Cena ture za pećinu je 10 evra, a možeš kupiti i ulaznicu koja uključuje zamak i muzej pršute (12.50 evra). S obzirom na to da ulaz u zamak košta 2.50 evra, a muzej 3.50 evra, svakako se isplati kupiti kombinovanu ulaznicu.

Gde odsesti? Ako rešiš da prespavaš u Araseni, moći ćeš da se smestiš u tradicionalnoj ruralnoj kući, stanu ili, pak, hotelu. Za one kojima cena nije problem, a žele poseban doživljaj, preporučuje se Hotel Convento Aracena; nekada manastir u kome su obitavale monahinje, danas je to moderan hotel sa bazenom i spa centrom koji je ispoštovao arhitekturu manastira u kome je izgrađen.

Gde jesti? Koji god restoran da odabereš, teško da ćeš pogrešiti, a ako voliš meso, Arasena je pravo mesto da probaš kvalitetnu svinjetinu ili, pak, dobro poznato jelo migas.

Rudnik Riotinto (Minas de Ríotinto)

Na sat i dvadeset minuta južno od Arasene nalazi se nekadašnji rudnik, smešten uz reku Río Tinto; pomisao na neki stari rudnik pored reke uopšte ne zvuči primamljivo, sve dok ne stignemo na lice mesta. Kada dođemo, postaje nam jasno zašto je NASA odabrala Río Tinto za neka od svojih istraživanja. Naime, pred nama se pruža jedinstveni pejzaž krunisan crvenom rekom, što bi bio i bukvalan prevod njenog imena (pridev tinto– rujan, crven). Visok procent teških metala, čega je posledica crvena boja reke, kao i njena ekstremna kiselost predstavljaju nepogodno stanište za živi svet. Ipak, u ovim vodama žive razni mikroorganizmi, te je uslove života staništa moguće uporediti sa onim na planeti Mars.

Istorija ovog predela je oduvek bila povezana sa rudama i mineralima. Eksploataciju su započeli Feničani , Kartaginjani i Rimljani, a nastavili Englezi krajem XIX veka. Od tog trenutka je Río Tinto postao prava mala engleska kolonija unutar Španije, o čemu svedoči i njegova viktorijanska arhitektura.

Jedan od najboljih načina da uživaš u jedinstvenom pejzažu je da se povezeš turističkim vozom iz XIX veka (Tren Minero) čija ruta delimično rekonstruiše nekadašnju trasu koja je rudnik povezivala sa lukom Uelve. Ako želiš da saznaš nešto više o istoriji rudnika, možeš posetiti i muzej, a svakako preporučujemo šetnju takozvanom Engleskom četvrti Belja Vista (Barrio Inglés de Bella Vista) gde su nekada živeli važni članovi engleske kompanije Rio Tinto Company Ltd. Upravo je ovde osnovan prvi fudbalski tim Španije Rio Tinto Foot-Ball Club, kao i prvi teren za tenis i golf.

Praktični saveti:

Kako stići? Nalazi se na sat i dvadeset minuta vožnje kolima od Arasene, na sat vremena od Sevilje (A-49) i na samo pola sata od grada Uelve (A-49).

Ulaznice? Cena karte za voz je 11 evra, a sve ulaznice možeš kupiti na sledećoj stranici: https://parquemineroderiotinto.es/

Nacionalni park Donjana (Parque Nacional de Doñana)

Poslednji, ali ne manje bitan deo rute je nacionalni park Donjana, pod UNESCO zaštitom od 1995. godine. Ovaj park se proteže provincijama Uelve, Kadisa i Sevilje, a stanište je brojnih biljnih i životinjskih vrsta među kojima su flamingosi i ugroženi iberijski ris. Osim toga, Donjana krije raznolike pejzaže koji će te ostaviti bez daha: peščane dine, borove šume, močvare i plaže. Prisustvo borovih šuma se povezuje sa akcijom pošumljavanja u oblasti ušća reke Gvadalkivir u XVIII veku, sa ciljem da se obezbedi dovoljno materijala za izgradnju brodova Španske armade. Ovaj kraj je inače poznat po pinjolima, skupocenom proizvodu koji sazreva na šišarkama borova.

Praktični saveti:

Kako stići? Ovaj deo nacionalnog parka se nalazi na pedesetak minuta vožnje od Río Tinto, 45 minuta od Uelve (A-494), i skoro sat i po vremena od Sevilje.

Poseta parku? Nacionalni park se može posetiti na različite načine, a mi preporučujemo rutu na konjima koja te vodi kroz neke od najlepštih delova Donjane. Ruta koju smo odabrale traje dva sata i spušta se do plaže Matalascañas; cena individualne karte je 30 evra, a uključuje šetnju kroz peščane dine sa borovima, vidikovce i šetnju po plaži; više informacija možeš naći na sledećoj stranici: https://www.donana-rutas-caballo.com/nuestras-rutas

Dodatna beleška:

Idealno bi bilo da opisana ruta traje barem 3 dana; ako se na to odlučiš, preporučujemo da prvi dan provedeš u Araseni i prespavaš u selu; drugi dan možeš rezervisati za rudnik i reku, a onda se spustiti do ljupkog seoceta La Palma del Condado, na samo  pola sata od nacionalnog parka. Tu možeš provesti noć i iskoristiti deo vremena za obilazak centra koji krase žućkasto-beličaste zgrade, palme i drveće narandži; najzad, trećeg dana možeš posetiti nacionalni park i uživati u netaknutoj lepoti. Naravno, ovu rutu možeš pratiti i obrnuto, od juga ka severu, ili je, pak, menjati u odnosu na sopstvene želje i planove.

Kako stići u provinciju Uelvu? direktna vozna (4 sata) i autobuska linija (8 sati) iz Madrida, autobus iz Sevilje (sat i po vremena). Do Madrida možeš stići avionom iz Budimpešte i drugih delova Evrope, a do Sevilje direktnim letom iz Madrida (sat vremena), Budimpešte (3 sata) i drugih evropskih gradova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.