);
Baskija Putovanja

Vitorija, neotkrivena prestonica

Vitorija, modernizovan i uređen gradić sa nešto manje od 250 000 stanovnika, mesto je sa koga kreće naša baskijska tura. Osim što je prestonica Baskije, takođe je ponosno ponela titulu Zelene prestonice Evrope 2012. godine, kao i Španske prestonice gastronomije 2014.godine. Lako se može desiti da promakne turističkim radarima koji prednost daju Bilbau i San Sebastijanu. Na sreću, mi nismo propustile priliku da je obiđemo i ovde smo da vam pokažemo zašto je vredna posete.

Šta videti u Vitoriji

Grad se može podeliti na tri celine: Casco viejo (Stari grad), Ensanche (Proširenje) y Anillo verde (Zeleni prsten). Verovatno najupečatljivija karakteristika Vitorije jeste divan sklad između starog i modernog, zbog čega se stiče utisak da se svi delovi grada, iako različiti, međusobno prožimaju.

Stari grad (Casco viejo)

Stari grad se nalazi na blagom uzvišenju i jedno je od najbolje očuvanih srednjovekovnih jezgara u Španiji. Ima formu badema, te je među Vitorijancima poznat i kao Almendra Medieval (almendra=badem). Ako obratite pažnju na nazive ulica, videćete da one i dalje čuvaju sećanje na zanatlije koji su ih nekada nastanjivali, pa imamo ulicu nožara- Cuchillería, ulicu kovača- Herrería, ulicu obućara- Zapatería. Prošetajte ovim uskim ulicama, uživajte u tišini i u raznobojnim kibic fensterima koji daju posebno obeležje arhitekturi severnog dela Španije. U ovom delu grada nalaze se i neke od najvažnijih istorijskih građevina:

1. Catedral de Santa  María (stara katedrala)

Katedrala Svete Marije je izgrađena u gotičkom stilu, a poslužila je kao inspiracija za nastavak popularnog istorijskog romana „Stubovi zemlje“.

2. Torre de los Anda i Portalón 

Zajedno sa katedralom, ove građevine čuvaju sećanje na srednjovekovni duh. Kula porodice Anda, najstarija stambena građevina u Vitoriji, zapravo je služila kao odbrambena kula sa koje se nadgledao severni ulaz u grad. Portalon potiče iz XV veka kada se koristio kao menzulana, a danas je ovo restoran tradicionalne kuhinje koji još uvek čuva starinski izgled.

3. Srednjovekovne zidine

Na obodu starog grada nalaze se delimično očuvane stare zidine koje su štitile grad, kao i Nevera, vrlo zanimljiva konstrukcija koja je služila za čuvanje leda. Izgrađena u XIX veku, imala je kapacitet od 45 000 litara za sneg koji je donošen sa obližnje planine Gorbea.

4. Palacio Escoriaza-Esquivel i Palacio de Bendaña

Ove dve palate su odličan primer renesansne arhitekture u starom delu grada. Palata Bendanje je udomila Museo Fournier de Naipes , muzej posvećen kartama za igru koji važi za jedan od najboljih na svetu u ovoj oblasti. Malo je poznato da je firma Fournier, jedan od najrenomiranijih proizvođača karata na svetu, svoj rad započela u Vitoriji. Kolekcija čuva primerke špilova čak iz XV veka i sa pet kontinenata.

5. Murali

Uprkos starim uskim ulicima i arhitekturi koja odiše prošlošću, nećete ostati uskraćeni za duh modernog. Urbana umetnost se ovde nastanila u vidu raznobojnih murala koji obrađuju bitna društvena pitanja i teraju na razmišljanje. Projekat oslikavanja je započeo 2007.godine sa ciljem da obnovi loše očuvane fasade, a svoj doprinos su dali brojni volonteri, poznate ličnosti i ulični umetnici. Osim toga, postavljene su moderne pokretne stepenice koje olakšavaju pristup starom delu grada i koje, na veliko iznenađenje, uopšte ne odudaraju, već čine jednu zanimljivu celinu sa srednjovekovnim građevinama.

Ensanche (Proširenje)

Ovaj deo Vitorije, kao što se iz imena može naslutiti, postepeno se formirao u vidu prstena oko starog dela grada. Dok šetate  ovom novijom četvrti ne propustite sledeće:

1. Plaza Nueva

Izgradnjom Novog trga je započela urbanizacija Proširenja; on je nekada imao funkciju pijace, a deo tog duha je zadržan i danas. Naime, nedeljom se ovde okupljaju kolekcionari novčića, poštanskih marki i drugih antikviteta, a možete zateći i decu koja razmenjuju sličice. Nadomak ovog trga se nalazi velelepna zgrada pošte, kao i Plaza de los Fueros, trg gde se održavaju koncerti i drugi važni događaji. Osim toga, pomenuti trg poseduje teren na otvorenom na kome se igra poznati baskijski sport pelota vasca.

2. Los Arquillos

Reč je o zanimljivom arhitektonskom rešenju u vidu kaskada i lukova kojim je Stari grad uspešno povezan sa dosta nižim novim delom grada.

3. Plaza de la Virgen Blanca

Na samoj granici između starog i novog dela nalazi se Stari trg ili Trg Bele Device, koji nosi ime zaštitnice grada. Ovaj trg predstavlja centralnu tačku Vitorije i po nama je jedan od najlepših u celoj Španiji. U njegovom centru se nalazi spomenik posvećen bici za Vitoriju, kada su španske, portugalske i britanske trupe udruženim snagama izvojevale pobedu nad Napoleonom i oslobodile grad 1813.godine. Još jedan zaštitni znak trga je biljna skulptura kojom je formirano ime Vitoria-Gasteiz, a koja je postavljena 2012. kao simbol Zelene prestonice Evrope. Ovaj trg je i mesto svečanog otvaranja lokalnog praznika Fiestas de la Virgen Blanca, te se na njemu svakog 4.avgusta hiljade Vitorijanaca okupi da proslavi spuštanje Seledona (La bajada del Celedón), lokalnog heroja čiji dolazak obeležava početak slavlja. Atmosfera je neverovatna!

4. Calle Eduardo Dato

Ova ulica povezuje Stari trg sa železničkom stanicom; glavna je trgovačka zona ispunjena mnogobrojnim prodavnicama, kafićima i restoranima. Uz to, ulica Dato je dom još jednog gradskog simbola zvanog El Caminante. Ova skulptura predstavlja šetača koji je došao u grad i kome se ovde toliko svidelo da je odlučio da ostane. U toku gradskih proslava, karnevala ili u čast pobede neke vitorijanske sportske ekipe i El caminante oblači adekvatno ruho.

5. Parque de la Florida

Najlepši park Vitorije je insipirisan francuskim vrtovima sa početka XIX veka. Poseduje više od 150 bilnjih vrsta iz svih krajeva sveta, a njegova romantična atmosfera ga je pretvorila u jedno od omiljenih mesta Vitorijanaca.

6. Nova katedrala (Catedral de María Inmaculada)

Nalazi se pored pomenutog parka, a izgrađena je u neogotičkom stilu početkom XX veka. Njeno dvorište je ukrašeno na zanimljiv i neočekivan način, pa nailazimo na bronzanog krokodila koji čuči u fontani, dok na obližnjem travnjaku stoji skulptura nosoroga.

Anillo verde (Zeleni prsten)

Vitorija nas uči da industrija i ekologija mogu da žive u simbiozi. Sa cifrom od 42 kvadratna metra, ovo je jedan od gradova sa najvećom kvadraturom zelenih površina po stanovniku u Evropi. Kroz projekat Anillo verde, koji je započet devedestih godina XX veka, uspešno su obnovljeni životna sredina i biodiverzitet na periferiji grada. Prsten uključuje šest parkova koji okružuju naseljeni deo grada i koji su lako dostupni pešaka ili biciklom. Na svega 30 minuta hoda od centra grada, možete koristiti oko 47km staza okruženih zelenilom. Posebno zanimljiv deo prstena predstavlja Salburua, močvarno stanište u kome možete posmatrati veliki broj ptica, ali i jelene.  Ako, pak, nemate vremena za posetu ovom parku, prošetajte do kongresnog centra; ova moderna zgrada prekrivena vertikalnim baštama predstavlja lep primer održive arhitekture. Dakle, adekvatno upravljanje životnom sredinom je moguće čak i u industrijski vrlo razvijenim gradovima poput Vitorije.

Vitorija možda nema Alambru poput Granade ili crkvu Sagrada Familia poput Barselone, ali je definitivno jedinstvena. Očarava harmonijom koja u njoj vlada između novog i starog, zelenog i industrijskog, kao i svojom uređenošću i mirom. Dodajte na to i neverovatnu gastronomsku ponudu i eto formule za potpuni užitak. Naša preporuka je da je posetite za vreme lokalnih proslava: bilo početkom avgusta dok traju Fiestas de la Virgen Blanca, bilo 25.jula kada se proslavlja Dia del Blusa. Tada grad u potpunosti oživi i zasija u punom sjaju.

Gastronomska tura

Kvalitet baskijske kuhinje i vitorijanskih restorana upotpunjuju turistički doživljaj, te preporučujemo da u ovom gradu napravite pauzu za ručak i odaberete neki od ponuđenih restorana.

  1. Arkupe: ovaj restoran služi verovatno najukusnije krokete u Vitoriji, a možete ih jesti uz marianito, popularno piće na bazi vermuta koje se obično pije pre ručka.
  2. La Escotilla: ako volite morsku hranu ovaj restoran je pravi izbor za vas, a naša preporuka je da naručite takozvani menú de arroz i uživate u odlično spremljenom pirinču sa morskim plodovima i ribom.
  3. Perretxico: ovaj restoran nudi veliki izbor ukusnih tapasa, a posebno preporučujemo turrón de foie i carpaccio de chuleta.
  4. Kotarro: ukusni i veoma pristupačni dnevni meni od 16 evra uključuje prvo i drugo jelo, dezert, hleb i vino i/ili vodu.
  5. Txiki: za one koji žele opušteniju varijantu, ovaj bar nudi pravu lokalnu atmosferu i odličnu tortilju.
  6. Sagartoki: ovaj bar i restoran nudi moderne tapase i koktele koje pravi jedan od najboljih španskih koktel majstora. Od tapasa obavezno probajte huevo, a od koktela Moscow mule.

Vitorija je poznata i po kolačima, te ako ostane mesta za slatkiš, obavezno probajte neke od tipičnih poslastica kao što su: goxua, txutxitos, vasquitos y nesquitas ili takozvana tarta Gasteiz.

Kako stići u Vitoriju

Avio prevoz: Vitorija poseduje mali aerodrom sa određenim međunarodnim letovima, ali je pre svega koristan za letove unutar Španije ili iz Milana. U Bilbau se nalazi najbliži veći međunardni aerodrom.

Autobus: Dobro je povezana autobuskim prevozom sa Bilbaom i San Sebastijanom (45min-1,5h), kao i sa manjim mestima unutar Baskije. Od Madrida je udaljena 4-4,5h.

https://www.pesa.net/pesa/en/horarios

http://www.movelia.es/transicion_launion/ventaen.htm#

Voz: U Vitoriju možete stići vozom iz Madrida, ali i iz Portugala i Francuske. Osim toga, i lokalna baskijska železnica je dobro razvijena.

http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html (Španija)

https://www.sncf.com/en (Francuska)

http://www.euskotren.eus/es (Baskija)Booking.com

2 Comment

  1. Potvrđujem da Vitoriju treba posetiti u vreme nekog praznika, jer se tada grad potpuno transformiše i dobija neku posebnu atmosferu, a Vitorijanci se drže svojih običaja, te se može videti dosta interesantnih dešavanja. Gastronomska tura je obavezna kada ste u Vitoriji!

    1. Apsolutno!!! Tek ćemo pisati o praznicima, ali smo i mi primetile da Vitorijanci, ali i Španci generalno, baš drže do svojih tradicija….Nadamo se da vam je Vitorija ostala u lepom sećanju 🙂 Veliki pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.