);
Drugi pišu Kako u Španiju

Worldwide Internship: Nađino iskustvo

Reci nam nešto više o ovom programu.

Radi se o programu slanja studenata na praksu u inostranstvo putem privatne posredničke agencije (https://worldwideinternships.org/). Praksa se obavlja u vrhunskim kompanijama ili hotelskim lancima u kojima se studenti obučavaju za delatnost za koju su se školovali. Samim tim se otvara prilika pojedincu da nauči nov jezik, ima pristup drugačijem sistemu rada i uz sve to priliku da ostvari nezaboravna iskustva. Iako program nije besplatan (prijava košta oko 1000 evra), u toku boravka se prima džeparac koji je dovoljan za troškove života imajući u vidu da su smeštaj i obroci uglavnom obezbeđeni. Iznos koji se prima zavisi od destinacije i pozicije i u mom slučaju je iznosio 200 evra mesečno.

Kako izgleda proces prijave i koje uslove treba da ispune kandidati?

Proces prijave se vrši online nakon čega dobijate poziv za intervju sa agentom agencije. Nakon uspešnog inetrvjua vaš CV se salje u bazu podataka u koju mogući poslodavci imaju uvid. Ukoliko smatraju da se vaš profil podudara sa onim što traže, bićete izabrani kao potencijalni kandidat za stručnu praksu. Naravno, pre konačne ponude, neophodan je intervju i sa samim hotelskim lancem/kompanijom. Glavni uslovi za prijavu su da je osoba student ili da nije prošlo više od godinu dana od završetka studija. Starosna granica je 27 godina i takođe se traži osnovno znanje španskog jezika i napredni nivo engleskog.

Šta je potrebno organizovati pre odlaska?

Glavna stavka je svakako viza. Proces viziranja se obavlja uz asistenciju agencije koja kandidatima daje informacije o  neophodnim dokumentima za određenu zemlju. Osim toga, kada je reč o Španiji, neophodno je imati uplaćeno zdravstveno osiguranje za period odlaska na praksu, jer je to upravo jedan od uslova za samu vizu. Što se tiče smeštaja, u većini slučajeva je obezbeđen od strane kompanije za koju radite.

Koja vrsta poslova je dostupna i šta si ti odabrala za sebe?

Dostupne su različite vrste poslova u zavisnosti od profila studija koji ste završili. Konkrento za moj profil studija što je turizam bilo je ponuda od konobara, preko recepcionera, do organizatora događaja u hotelima i tako dalje. Ja sam za sebe odabrala posao na recepciji spa odeljenja u hotelu 😉 Osim hotelijerstva, dostupne su prakse i iz oblasti finansija, IT-a, marketinga, grafičkog i veb dizajna, novinarsta, arhitekture i tako dalje.

Kako je izgledao tvoj radni dan?

Prvih 7-10 dana potrebno je proći obuku za odabranu poziciju, nakon čega se kreće sa radom. Studenti u mom hotelu su imali podjednaku odgovornost i obaveze kao i zaposleni, što je jako dobra tehnika učenja i način uklapanja u radnu sredinu. Smena je trajala 8 sati uključujući pauzu od pola sata za ručak ili večeru u kantini u zavisnosti od toga da li smo u prepodnevnoj ili poslepodnevnoj smeni. Radi se uglavnom 5 dana nedeljno, ali ukoliko je menadžer fleksibilan, moguće je spojiti 2 slobodna dana krajem jedne nedelje sa dva dana slobodna početkom naredne nedelje i te dane iskoristiti za kraći put ?  Inače, ugovor se dobija dosta unapred i sadrži sve uslove prakse tako da studenti znaju šta da očekuju.

Koliko ti je značila ova praksa na profesionalnom nivou?

Zaista mnogo jer sam naučila i više od očekivanog. Naučila sam nov jezik, protokole rada u kompaniji od 5 zvedica koji se manje-više primenjuju u svim većim firmama, kao i metode i tehnike rada sa ljudima u oblasti prodaje hotelskih usluga. Osim toga, na praksi je bilo devojaka i iz drugih zemalja, pa je bilo jako interesanto razmeniti iskustva sa njima i zajedno proći kroz period adaptacije.

A na ličnom?

Smatram da sam i kao osoba takođe mnogo napredovala. Pre svega jer sam upoznala sebe na nekom drugom nivou i u drugačijem okruženju, daleko od kuće, porodice i prijatelja. Osim toga, stekla sam nezaboravne uspomene i prijateljstva koja i dan-danas održavam.

Da li bi ovaj program preporučila svojim kolegama?

Ovaj program smatram zaista dragocenim iskustvom koje bi svaka osoba trebalo da doživi. Ja sam ga iskusila u 25. godini i pitala sam se zašto nisam ranije. Danas smatram da je nešto najbolje i najhrabrije sto sam uradila za sebe, imajući u vidu da sam u trenutku odlaska imala stalan posao. Ipak, otišla sam radi profesionalnog usavršavanja napuštajući svoju zonu komfora, i itekako je vredelo svog uloženog truda i vremena.

Po čemu ćeš najviše pamtiti ovo iskustvo?

Po svemu čemu me je naučilo, a najviše po tome sto sam upoznala sebe.

Da li imaš još neki savet za one koji razmišljaju da se prijave?

Budite hrabri u onome sto istinski želite i ne postavljajte sebi prepreke koje ne postoje. Smatram da smo najveća prepreka u donošenju odluka koje nam mogu promeniti život zapravo mi sami.

Nađa G., Lanzarote (Islas Canarias), 2017.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.