Mladi istraživači Srbije

Mladi istraživači Srbije su neprofitna, nevladina organizacija, a jedan od njihovih ogranaka je i Volonterski servis Srbije koji nudi priliku za odlazak na međunarodne volonterske kampove širom sveta, pa i u Španiju. Kampovi najčešče traju 2-3 nedelje, a tematski su veoma raznovrsni: ekološki, socijalni, umetnički, arheološki, briga o životinjama, itd. Tema će zavisiti od potreba lokalne zajednice koja ih organizuje. Najveći broj kampova se održava u letnjem periodu, spisak se objavljuje najčešće u martu, a prijave traju dok se mesta ne popune.

Ko može da učestvuje?

Za učešće je potrebno da imaš više od 18 godina (postoji i manji broj kampova za tinejdžere uzrasta 14-17 godina) i da govoriš engleski jezik ili jezik zemlje u koju ideš.

Kako izgleda proces prijave?

Pretraga kampova se vrši na sajtu: https://www.mis.org.rs/volontiranje/volonterski-kampovi-u-inostranstvu/pretraga-kampova/. Nakon što pročitaš opis i uslove kampa, ako smatraš da je za tebe, možeš ga „dodati u ranac“. U prijavi se najviše može upisati 10 kampova poređanih po željenom redosledu.

Nakon odabira, potrebno je popuniti formular na sajtu sa opštim podacima, prethodnim iskustvom i motivacijom. Formular se popunjava na engleskom jeziku, a skoro uvek najbitniji deo prijave je motivacija.

Nakon popunjavanje prijave volonter treba da ode do kancelarije Mladih istraživača Srbija radi potpisivanja prijave. Takođe je potrebno odneti potvrdu o uplati participacije.

Prijava se prosleđuje organizatorima odabranih kampova i već nakon nedelju dana možeš dobiti obaveštenje da li si primljen/a. Pripreme za put mogu da počnu!


Koji su troškovi?

Participacija za učešće iznosi 7200 dinara za prvi kamp u toku godine, a po povratku sa kampa i popunjavanja evaluacije 2000 dinara bude vraćeno. Za svaki sledeći kamp u toku jedne kalendarske godine cena je 3600 dinara (1000 dinara se vraća po završetku kampa). Određeni kampovi imaju dodatnu participaciju, što uvek bude naglašeno u opisu kampa.

Smeštaj i hrana su obezbeđeni, a volonter snosi troškove puta i vize ukoliko je ona potrebna. Kampovi obezbeđuju samo zdravstveno osiguranje u slučaju nesrećnog slučaja, te ukoliko želiš, možeš uplatiti dodatno putno osiguranje koje ima veće pokriće.

Dodatne informacije možeš potražiti na sajtu: https://www.mis.org.rs/volontiranje/volonterski-kampovi-u-inostranstvu/

Volonterski kampovi u Španiji

Ove godine je u ponudi preko 80 kampova u različitim delovima Španije i za neke je potrebno platiti dodatno učešće. Ovi kampovi su savršena prilika da skreneš sa najpoznatijih turističkih ruta, upoznaš lokalne zajednice i njihovu svakodnevicu, iskusiš jedan drugačiji način života. Neka od zanimljivih mesta koja možeš posetiti su:

Altea (Alikante) gde ćeš biti deo tima koji se bavi arheološkim iskopavanjem

Kolunga (Asturijas) gde ćeš se družiti sa lokalnom decom i podučavati ih engleski

Iljora (Granada) gde ćeš učestvovati u pripremi festivala

i mnoga druga…

Iskustva sa kampova:

Marina, Kalpe, 2018.