O nama

Te 2014. godine jedna mala srećna grupa studenata sa Balkana je dobila priliku da godinu dana studija provede na Univerzitetu u Granadi i otisnula se na putovanje koje će, kako se kasnije ispostavilo, odigrati ogromnu ulogu u njihovim životima. Među njima smo se našle i nas dve: Ljubica, studentkinja španskog jezika i književnosti, i Nataša, studentkinja farmacije. Da li zbog toga što smo svoj Erazmus provele na univerzitetu koji godinama zauzima prvo mesto u Evropi po broju studenata na razmeni- što mu daje jednu posebnu atmosferu- ili zbog činjenice da smo, iako daleko od kuće, jedni u drugima pronašli svoju drugu porodicu, ne znamo… Tek, Granada je zauzela posebno mesto u našim srcima; toliko posebno, da smo joj se iznova vraćale, te je izabrale i za master studije 2017.

Dve godine života u Granadi, ali i druge kraće posete, dale su nam priliku da Španiju upoznamo uzduž i popreko – od velikih gradova dobro poznatih turistima do zabačenih seoceta na obalama Atlantika ili, pak, u srcu Andaluzije. Ali, ne samo to. Ukazala nam se prilika da upoznamo svakodnevicu ove države, temperament njenih ljudi, njenu gastronomiju, kulturu, različite običaje i proslave, te raznolikost kojom obiluje, pa i probleme koji su ovde prisutni kao i u svakoj drugoj zemlji.

Drugim rečima, upoznale smo onu iskonsku Španiju u svim njenim bojama i tonovima i ovde smo da vam je predstavimo. Bilo da ste turista koji uskoro planira da poseti Španiju, student na razmeni ili ste prosto zainteresovani da saznate kako izgleda živeti u ovoj zemlji, na pravom ste mestu. Pokušaćemo da vam prenesemo naše iskustvo i damo korisne turističke savete o više ili manje poznatim destinacijama.

Osim toga, ovaj blog je namenjen i svima onima koji uče španski jezik, te će odeljak Španija kroz jezičku lupu pokazati kako se kultura ove zemlje ogleda u njenom jeziku. Nadamo se da će vam tekstovi ovog tipa biti od koristi u procesu učenja jezika i da će ponuditi nove teme za razmišljanje.

Unapred se radujemo što ćemo sa vama deliti priče iz ove prelepe zemlje i nadamo se da će one biti inspiracija za neke nove avanture ili ponovne posete.

Dobro došli! ¡Bienvenidos!